nieuws

LyondellBasell stapt in circulaire kunststoffen van QCP

Publicatie

28 nov 2017

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

kunststoffen, overname, uitbreiding

LyondellBasell neemt een belang van vijftig procent in Quality Circular Polymers (QCP), een producent van hoogwaardige circulaire kunststoffen. Het petrochemiebedrijf neemt de aandelen over van Chemelot Ventures en regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF. Daarmee wordt LyondellBasell een 50/50 partner van Suez in QCP. Suez was al een groot aandeelhouder met 45 procent en neemt er vijf procent bij.

De fabriek van QCP op Chemelot (Geleen) is gebouwd in 2014 en produceert nu 25.000 ton hoogwaardig polypropeen en polyetheen per jaar. Het bedrijf wil de productie in 2018 uitbreiden naar 35.000 ton en in 2020 naar 50.000 ton per jaar.

Joint venture

Het is voor het eerst dat een grote kunststoffenproducent en een afvalverwerker een joint venture aangaan om te werken aan de doelen van de circulaire economie. LyondellBasell gaat de producten van QCP vermarkten en Suez is verantwoordelijk voor het aanleveren van ingezameld plastic huishoudelijk afval.

De transactie is nog onder voorbehoud van wettelijke goedkeuring. De twee partners verwachten de wettelijke goedkeuring nog voor het eind van 2017.

Avantium nog in onderhandeling over financiering nieuwe fabriek