nieuws

Chemische industrie verwacht omzetgroei van minstens vijf procent

Publicatie

9 jan 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LEIDSCHENDAM – De omzet van de Nederlandse chemische industrie verbetert in 2004 sterk ten opzichte van 2003. Dat verwacht de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) op basis van de resultaten in de eerste helft van het jaar. De omzet lag in deze periode 5 procent hoger. Dit werd veroorzaakt door een toename van het productievolume met 3 procent en een stijging van de afzetprijzen met gemiddeld 2 procent. Volgens de VNCI levert de chemische industrie hiermee een belangrijke bijdrage aan het herstel van de Nederlandse economie. Voor heel 2004 verwacht de VNCI een omzettoename van minstens 5 procent. De toename van het productievolume was het gevolg van een stijgende vraag en werd gerealiseerd door de ingebruikname van nieuwe installaties.

Volgens de productie-index van het CBS was de gemiddelde volumetoename iets groter in het tweede kwartaal. In de eindproducten was sprake van een grotere toename dan in de basischemie. In de loop van de eerste helft van 2004 is de olieprijs verder gestegen, waarmee de stijging die in 2002 begon verder doorzet. De prijs ligt inmiddels veel hoger dan in 2003. De prijzen van grondstoffen, tussenproducten en energie en de afzetprijzen worden beïnvloed door de prijs van ruwe aardolie op de wereldmarkt. Als de hoge prijs lang aanhoudt, kan dat een remmend effect hebben op de (wereld)economie en dus ook op de omzet en winst van de Nederlandse chemische industrie. Naar verwachting kunnen niet alle Nederlandse producenten de sterk gestegen kosten doorberekenen aan hun afnemers, waardoor marges onder druk komen te staan. In de loop van 2004 ontwikkelden de afzetprijzen van de Nederlandse chemische producenten zich gunstig. De toename ten opzichte van 2003 was in het tweede kwartaal groter dan in het eerste kwartaal en loopt daarmee in de pas met de olieprijs. De hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar heeft de concurrentiepositie van de Europese chemische industrie, en dus ook die van Nederland, nadelig beïnvloed en de marges onder druk gezet. De economische groei in Nederland stelde nog steeds teleur.

De Nederlandse chemische industrie zet haar producten met name af in het buitenland en presteerde hierdoor vaak beter dan andere Nederlandse sectoren. De export nam volgens de voorlopige cijfers van het CBS in de eerste helft van 2004 toe met 8 procent. Het is nog onduidelijk hoe de huidige, zeer hoge prijs van ruwe aardolie het verloop van de tweede helft van 2004 zal beïnvloeden. Dit komt onder meer omdat in die periode de traditionele zomerdip valt en pas in september duidelijker wordt wat het effect zal zijn voor het bedrijfsleven en de economie. Daarnaast geeft ook de huidige internationale, politieke situatie aanleiding tot onzekerheid. Desondanks verwacht de branche dat de tweede helft van het jaar ten minste net zo gunstig zal verlopen. Hierdoor kan voor heel 2004 gerekend worden op een omzettoename van minimaal 5 procent. Als de internationale economische situatie verbetert en daardoor ook het productievolume verder stijgt, kan de omzettoename hoger uitvallen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.