nieuws

Clariant verkoopt divisie aan investeringsmaatschappij

Publicatie

26 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MUTTENZ Het Zwitserse Clariant, het op twee na grootste fijnchemieconcern ter wereld, verkoopt zijn divisie elektronische chemie aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle Group voor 337 miljoen euro. Clariant verkoopt het onderdeel om de schuldpositie te verlichten. Die bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal bijna twee miljard euro. Het concern wil die schuld tegen het einde van jaar hebben gehalveerd.
In april van dit jaar kwam Clariant met een aandelenemissie, die 614 miljoen euro in de kas bracht. Aan de verkoop van de elektronische chemiedivisie denkt Clariant honderd miljoen euro over te houden. Het concern kondigde eerder al aan dat het ook Lancaster Synthesis wil verkopen aan het Britse Johnson Matthey voor 21 miljoen euro.
Clariant is van de vele fijnchemieconcerns die eind jaren negentig in de productie van ingrediĆ«nten voor medicijnen stapten. Via – naar nu blijkt veel te veel – overnames probeerden ze een positie in die markt te krijgen. Intussen blijkt er in de markt van ingrediĆ«nten voor medicijnen forse overcapaciteit te zijn ontstaan. Het zijn vooral nieuwkomers in die markt die daar last van hebben. De Carlyle Group beheert een fonds van achttien miljard dollar en heeft belangen in uiteenlopende bedrijven als vliegtuigfabrieken en producenten van kunstkerstbomen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.