HomeGrondstoffenBiogrondstoffenCorbion bouwt toch geen PLA-fabriek op Total-site Grandpuits
Grandpuits raffinaderij Total

Corbion bouwt toch geen PLA-fabriek op Total-site Grandpuits

Corbion gaat toch geen nieuwe PLA fabriek bouwen in Frankrijk. Het bedrijf maakt vandaag bekend dat het afziet van de geplande bioplastic-fabriek, dat het wilde bouwen op de site van Total in Grandpuits. De plannen van de joint venture die Corbion heeft met TotalEnergies (TotalEnergies Corbion PLA) gaan niet door, na een review van de investering door Corbion.

De plannen voor de fabriek werden in 2020 aangekondigd. In 2021 startte het samenwerkingsverband met de FEED-studie voor de PLA-fabriek. Het was de bedoeling dat deze in 2024 zou worden opgeleverd en 100 duizend ton PLA per jaar zou produceren. NextChem (een dochter van het Italiaanse Maire Tecnimont) werd in de arm genomen om de engineering uit te voeren. Het zou de eerste commerciƫle productie-installatie voor PLA in Europa zijn en de tweede voor de joint venture. Een eerste fabriek in Thailand met een capaciteit van 75.000 ton per jaar werd twee jaar eerder in gebruik genomen.

Lage omzet

Bij de aankondiging van het project in Grandpuits werd de investering geraamd op 200 miljoen euro. Corbion zou melkzuur leveren aan de fabriek, waar dit in PLA (poly lactic acid, polymelkzuur) zou worden omgezet. Eind april gaf Corbion al aan dat de omzet van de TotalEnergies Corbion joint venture nog steeds laag was. TotalEnergies en Corbion werken sinds 2017 samen in deze joint venture.

Zero Crude

TotalEnergies wil haar Grandpuits raffinaderij ombouwen tot zero-crude raffinaderij. In 2020 kondigde het bedrijf aan 500 miljoen euro te investeren om de raffinaderij volledig los te maken van aardolie.

Het Franse bedrijf besloot deze transformatie door te voeren na een belangrijke lekkage in 2019 en eerder in 2014 in de pijpleiding die olie vanuit de haven van Le Havre naar de Grandpuits raffinaderij transporteerde. De raffinaderij kon hierdoor maar op beperkte capaciteit draaien. Een investering in een nieuwe pijpleiding, geraamd op 600 miljoen euro, werd niet rendabel geacht. Met het oog op de energietransitie besloot Total de site om te bouwen.

In 2024 zouden de plannen moeten zijn afgerond. De productie van PLA maakte deel uit van deze plannen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl