HomeArchiefCTO van BASF key talk tijdens opening EIES2021

CTO van BASF key talk tijdens opening EIES2021

Chief Technogy Officer (CTO) van chemiegigant, BASF Melanie Maas-Brunner is één van de key talkers tijdens European Industry & Energy Summit 2021, op 7 december in Rotterdam Ahoy. Recent kondigde BASF grote stappen aan voor de transitie van haar sites in Ludwigshafen en Antwerpen.

Zo presenteerde BASF met energiebedrijf RWE in het voorjaar een plan voor de bouw van een twee gigawatt offshore windpark in het Duitse deel van de Noordzee. Hiermee willen de partners de enorme chemische site van BASF in Ludwigshafen voorzien van groene elektriciteit. Ook moet een driehonderd megawatt elektrolyzer de productie van groene waterstof mogelijk maken. Een investering van vier miljard euro.

Het doel van het project van RWE en BASF is om de productieprocessen voor basischemicaliën te elektrificeren. BASF wil in 2050 klimaatneutraal zijn. In 2030 wil het chemiebedrijf wereldwijd 25 procent minder CO2 uitstoten dan in 2018.

Antwerpen

Met dat doel heeft BASF ook in Antwerpen en Nederland grote plannen. Zo bereikte ze met Vattenfall in juni overeenstemming over de aankoop van 49,5 procent van het Nederlandse offshore windpark Hollandse Kust Zuid. De bouw van windpark Hollandse Kust Zuid start in juli 2021 en zal naar verwachting in 2023 volledig operationeel zijn. Het is dan het grootste offshore windpark ter wereld met 140 windturbines en een totaal geïnstalleerd vermogen van 1,5 Gigawatt.

BASF zal zijn deel van de elektriciteit gebruiken om de chemische productie op locaties in heel Europa te ondersteunen. Met name ook de grote chemie-site in Antwerpen. De Antwerpse locatie is de grootste chemische productielocatie in België en de op één na grootste BASF productielocatie ter wereld.

Melanie Maas

Melanie Maas-Brunner (1969, Korschenbroich Duitsland) studeerde aan de RWTH Aachen University en behaalde haar doctoraat in de chemie in 1995. Voordat ze in 1997 in dienst trad bij BASF, werkte ze als onderzoeksassistent aan de Universiteit van Aken in Duitsland en aan de Universiteit van Ottawa in Canada.

Ze is verantwoordelijk voor de divisies European Site & Verbund Management; Global Engineering Services; Corporate Environmental Protection, Health & Safety; Advanced Materials & Systems Research; Bioscience Research; Process Research & Chemical Engineering; BASF New Business.

Inschrijven voor European Industry & Energy Sunmmit 2021 kan via https://www.industryandenergy.eu/eies2021/. Het evenement heeft plaats op 7 en 8 december in Rotterdam Ahoy. Bijwonen kan zowel fysiek als online.

Delen:
Author