HomeArchiefDatacenters Eemshaven weer in gebruik genomen

Datacenters Eemshaven weer in gebruik genomen

Twee datacenters in de Groningse Eemshaven worden binnenkort weer in gebruik genomen. De Amerikaanse Data-centerspecialist QTS Realty Trust investeert eerst nog wel vijftien miljoen euro om de datacenters up to date te maken. Dan kan het bedrijf gebruik maken van twee faciliteiten met een gezamenlijke capaciteit van dertig bruto megawatt.

Data-centerspecialist QTS Realty Trust koopt twee operationele datacenters in de Groningse Eemshaven. Het bedrijf kocht deze twee datacenter-assets, waarvan op dit moment in totaal circa dertig bruto megawatt is uitgebouwd voor circa 44 miljoen dollar. QTS verwacht momenteel dat er nog een kapitaalsinvestering van circa vijftien miljoen  dollar nodig is om de beide faciliteiten weer op te starten. Deze bijkomende investering boven op de initiële koopprijs vertegenwoordigt een investering van circa twee miljoen dollar per megawatt, wat aanzienlijk lager is dan de gemiddelde bouwkosten op de Nederlandse markt.

‘De datacenter-sector is in toenemende mate een globale business geworden, met name voor de hyperscale-klanten waar wij op aansturen.’, aldus Chad Williams, bestuursvoorzitter en CEO van QTS. Hyperscalers zijn datacenters die worden gebruikt door één klant. De twee datacenter-assets zijn gelegen in de plaatsen Groningen en Eemshaven.

Nederland is binnen Europa nog steeds een van de topmarkten voor gebruikers van datacenters vanwege de concurrerende nuts- en exploitatiekosten, de beschikbaarheid van duurzame elektriciteitsbronnen, en de nabijheid van uiteenlopende connectiviteitsmogelijkheden naar andere grote Europese markten toe.

Dertig megawatt

De faciliteit in Groningen heeft momenteel een uitgebouwde capaciteit van circa tien bruto megawatt aan vermogen en 4200 vierkante meter aan datacenter-ruimte met verhoogde vloer. De faciliteit Eemshaven, die momenteel leegstaat, is oorspronkelijk aangelegd om één enkele hyperscale-huurder te accommoderen en heeft een uitgebouwde capaciteit van circa twintig bruto megawatt aan vermogen en 10.500 vierkante meter aan datacenter-ruimte met verhoogde vloer.

QTS verwacht in de eerstkomende kwartalen incrementele investeringen te doen voor de herstart van de faciliteit om het datacenter in de Eemshaven vervolgens eind 2019 te kunnen positioneren met verkoopbare capaciteit.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl