HomeTransitieDatacentrum Google Eemshaven koopt duurzame energie van Eneco
Google Eneco Eemshaven

Datacentrum Google Eemshaven koopt duurzame energie van Eneco

Het datacentrum van Google in de Eemshaven heeft een power purchase agreement gesloten met Eneco voor de afname van 0,5 TWh duurzame energie per jaar met een vermogen van 153 MW. Dat is voldoende om het datacentrum voor 80% van duurzame energie te voorzien. Het contract heeft een looptijd van 10 jaar en gaat volgend jaar in.

De energie voor Google wordt opgewekt door Windpark Fryslân in het IJsselmeer en Windpark Kroningswind in Stellendam. Eneco zal dagelijks doorgeven hoeveel stroom Google van deze windparken kan verwachten. Op basis hiervan zal het Google de resterende vraag naar elektriciteit inkopen op de energiemarkt.

Afstemmen

De hoeveelheid stroom die in het datacentrum wordt gebruikt is afhankelijk van hoeveel er gebruik wordt gemaakt van de services die vanuit de site worden geleverd. Voor het gebruik maakt het weinig uit waar een datacentrum is gevestigd. Om voor een groter percentage te kunnen vertrouwen op duurzame energie wil Google daarom haar activiteiten per datacentrum afstemmen op de hoeveelheid duurzame energie die op welke momenten beschikbaar zijn en de vraag naar diensten op bepaalde momenten.

Google wil in 2030 volledig zijn overgestapt op CO2-vrije energie.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl