HomeArchiefDerde windpark op zee zonder subsidie

Derde windpark op zee zonder subsidie

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord). Het windpark levert ruim 750 megawatt (MW) aan vermogen. Met de komst van dit park zal windenergie op zee in 2023 in zestien procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag voorzien. 

Innovatie

Het windpark Hollandse Kust (noord) ligt zo’n 18.5 kilometer uit de kust van Noord-Holland. Bij de beoordeling van de offshoreaanvragen voor de vergunning van dit windpark is onder andere gekeken naar het gebruik van innovatieve toepassingen. CrossWind gaat verschillende innovaties testen op het gebied van energieopslag en flexibiliteit, welke mogelijk in toekomstige windparken op grotere schaal kunnen worden toegepast. Het consortium plaatst 69 windturbines van Siemens Gamesa met elk een vermogen van 11 MW en een rotordiameter van 200 meter. Het merendeel van de windturbines ligt op meer dan 1 km afstand van elkaar. De elektriciteitskabel naar land en het ‘stopcontact’ op zee wordt door netbeheerder TenneT aangelegd. Van Oord wordt verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, de verbindingskabels en het transport en installatie van de windturbines.

Bouw andere windparken op schema

De komende jaren worden nog meer windparken op zee afgerond en zal de hoeveelheid elektriciteit die zij leveren sterk toenemen. Op dit moment staan er windparken op zee met een totaal vermogen van ongeveer 1 gigawatt (GW), aan het einde van het jaar zal dit bijna 2,5 GW zijn. In 2023 zal windenergie op zee toenemen naar een totaal vermogen van 4,7 GW. Daarmee wordt het doel voor windenergie op zee uit het Energieakkoord naar verwachting binnen het budget en de planning behaald. In 2030 zal het totaal vermogen verder oplopen tot 11 GW, dat is zo’n veertig procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag.

Delen:
Author