HomeArchief‘Digitalisering nu zeer actueel’

‘Digitalisering nu zeer actueel’

De extreme omstandigheden van de huidige coronacrisis kunnen innovatieve ontwikkelingen versnellen. ‘De mogelijkheden van predictive maintenance, digitalisering, online training en meer worden nu zeer actueel,’ stelt Marc Dassen, CEO van Sitech in de komende Petrochem.

Serviceverlener Sitech mag zich in Nederland een van de koplopers noemen als het gaat om digitalisering van de procesindustrie. Zo opende het bedrijf in 2016 als eerste in Europa een asset health centre voor de procesindustrie. In het centrum op chemiepark Chemelot verzamelt en monitort de joint venture data van de installaties van haar zes eigenaren en ook andere asset owners. Door centrale monitoring van deze installaties kan het centrum trends analyseren die informatie geven over de conditie van de fabrieken en de afzonderlijke onderdelen. Die informatie stelt Sitech vervolgens in staat tijdig in actie te komen. Op die manier kan het bedrijf  veel defecten – en dus ook tijdverlies door storingen – voorkomen.

Wellicht kunnen Sitech en haar partners onder de huidige extreme omstandigheden hiervan profiteren. Bijvoorbeeld bij het flexibiliseren en beter voorbereiden van het onderhoud. En bijvoorbeeld bij het mogelijk uitstellen van stops. Belangrijk is dan dat de integriteit van de installaties nauwkeurig wordt gevolgd. Marc Dassen: ‘De mogelijkheden van predictive maintenance, digitalisering, online training en meer worden nu zeer actueel. Tot nu toe hebben bedrijven altijd redenen gehad om niet met nieuwe mogelijkheden van digitalisering aan de slag te gaan. Vaak vanuit een defensieve houding. Digitalisering wordt vaak als concurrent gezien van business as usual.’

Microsoft Teams

Het zou Dassen niet verbazen als de huidige coronacrisis alles op dit vlak in een stroomversnelling brengt. ‘Kijk bijvoorbeeld alleen al hoe in het zakelijk leven Microsoft Teams een enorme vlucht heeft genomen. Voor het dringende advies van de overheid onlangs om meer thuis te werken, had ik nog echt nooit van deze app gehoord. Terwijl het al heel lang beschikbaar is. Vanaf nu gaan we Teams blijven gebruiken, ook als de maatregelen weer soepeler worden.’

Binnenkort verschijnt het volledige interview in het blad Petrochem. Vanwege de coronacrisis zijn de nieuwe tijdschriften van Industrielinqs komende maanden kosteloos digitaal te lezen. Houd onze sites of nieuwsbrieven in de gaten voor de exacte momenten van publicatie.

Delen:
Author