HomeArchiefDio Kip (SPIE) finalist Techniekheld van het Jaar 2022
Dio Kip (SPIE) finalist Techniekheld van het Jaar 2022

Dio Kip (SPIE) finalist Techniekheld van het Jaar 2022

Een dag op de site van BP Rotterdam ziet er voor Dio Kip nooit hetzelfde uit. Alhoewel hij met name de beveiligingen op de site test, zijn er zoveel van dit soort systemen dat hij steeds weer voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Dat niet BP, maar SPIE zijn loon betaalt, maakt volgens de Techniekheld niet uit: ‘Uiteindelijk ben je als één team verantwoordelijk voor de veiligheid van de site.’

Als Dio Kip begint te vertellen, hoor je dat hij zijn passie gevonden heeft. ‘Ik was altijd al bezig met techniek, wilde weten hoe zonnepanelen werken en keek vaak naar televisieprogramma’s als MythBusters. Ik heb mijn middelbare school niet afgemaakt, maar ben gelijk begonnen met de beroeps opleidende leerweg. Op die manier haalde ik mijn MBO I, 2, 3 én 4 diploma’s en nu sta ik op het punt een HBO-opleiding te beginnen.’

Tijdens zijn opleiding kwam hij in aanraking met SPIE. De technisch dienstverlener zat te springen om jonge technische talenten en bood Kip een baan aan die hij niet kon weigeren. ‘Ik heb nu als jonge man een auto van de zaak, een goed salaris en ik kan dagelijks doen wat ik leuk vind. Bovendien nam SPIE de tijd om mijn vragen te beantwoorden. Er komt namelijk best veel op je af als je vers van school komt. Gelukkig zit er veel kennis en ervaring in het bedrijf en gaven ze me de kans om bij te leren waar dat nodig was. Zo heb ik bijvoorbeeld een schakelbevoegdheid hoogspanning en laagspanning, zodat ik veilig met deze assets kan werken.’

Oorzaak van storingen

Als Junior Technicus voert Kip dagelijks testen uit op zogenoemde instrumentele veiligheidssystemen: ‘’s Ochtends halen we eerst de vergunningen op en bespreken we de procesoperator welke werkzaamheden we moeten uitvoeren. Na eerst de omgeving veilig te hebben gesteld, kunnen we de signalen van de beveiligingssystemen testen en valideren. Omdat je de ene keer een motor test en de andere keer bijvoorbeeld een transmitter, kom je steeds op andere plaatsen in de fabrieken. Daarna komt het op het eerste gezicht saaiste gedeelte van het werk: het invullen van de papieren. Maar juist dit deel is heel belangrijk omdat je daarmee vastlegt of de beveiliging functioneert en regelt dat er ook iets wordt gedaan met je bevindingen.’

Toch denkt Kip al aan de volgende stappen. ‘Hoewel ik dit werk heel leuk vind, zie ik mezelf niet tot mijn 67ste in het veld werken. Ik zou het leuk vinden om in de toekomst een team van MBO’ers aan te sturen. Ik denk dat de combinatie van mijn praktische ervaring met de theoretische bagage van een HBO-opleiding meerwaarde biedt voor de industrie. Je wilt immers niet alleen storingen oplossen, maar je ook verdiepen in de oorzaak van die storingen. Daarvoor heb je wat meer theoretische bagage nodig, maar praktijkervaring helpt natuurlijk ook mee. Bovendien stuur je een team aan dat de activiteiten moet uitvoeren die je zelf ook ooit hebt gedaan. Die ervaring kan je mooi meenemen.’

Compliment

Kip kan het iedere (V)MBO-leerling aanraden om eens te kijken bij een technisch bedrijf. ‘Hoewel de technische sector goed betaalt, zou geld niet de belangrijkste drijfveer moeten zijn. Kijk vooral bij wie je je persoonlijk kunt ontwikkelen. Ik heb bij SPIE een fantastische loopbaanbegeleider die me regelmatig vraagt welke volgende stappen ik wil zetten. Ik voel me hier dan ook geen nummer, maar Dio Kip die zijn grenzen steeds wil verleggen. Het netwerk van het bedrijf is groot genoeg om die grenzen op te zoeken. Nu werk ik bij BP, maar SPIE levert zijn diensten aan heel veel industriële bedrijven.’

Tegelijkertijd is het ook wel fijn om onderdeel te zijn van een grotere organisatie, vindt Kip. ‘Ik kreeg pas nog het compliment van BP dat ze geen verschil zagen tussen mij en de eigen medewerkers. Op de werkvloer ben je allemaal gelijk en heb je dezelfde uitdagingen en verantwoordelijkheid voor veiligheid en techniek.’

[vc_message]

iLinqs 2022

De industrie en andere technische sectoren hebben veel techniekhelden nodig. Zeker nu transitie en digitalisering steeds om meer en andere expertise vragen. Industrielinqs wil daarom helden uit de techniek in het zonnetje zetten. Tijdens iLinqs, Festival van de Industrie wordt op 22 juni in Rotterdam de winnaar bekend gemaakt.

Techniekhelden zijn technici die onmisbaar zijn voor het bedrijf of die iets bijzonders doen of hebben gedaan met grote impact. Heeft u een collega die u in het zonnetje wilt zetten? Laat het ons weten via redactie@industrielinqs.nl[/vc_message]

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl