nieuws

Dow Terneuzen onderzoekt capaciteitsuitbreiding

Publicatie

11 mei 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

TERNEUZEN – Dow Benelux wil op korte termijn een onderzoek laten instellen naar de mogelijke uitbreiding van de productiecapaciteit van de naftakrakers in Terneuzen. De twee krakers op het bedrijfsterrein aan de Braakmanhaven zijn momenteel goed voor een jaarproductie van maximaal 1,7 miljoen ton ethyleen. Het onderzoek richt zich op een uitbreiding van zo’n tien procent. Volgens Frank Neve, woordvoerder van Dow, is met een onderzoek nog niet gezegd dat er in Terneuzen daadwerkelijk een uitbreiding van de ethyleenproductie zal plaatsvinden.
'Dat hangt volledig af van mondiale marktontwikkelingen. Het komende onderzoek duidt er wel op dat de vestiging in Terneuzen zich binnen het concern nog steeds goed gepositioneerd weet. Grote nieuwe investeringen zullen zich in de nabije toekomst vooral voordoen in het Midden- en Verre Oosten.' Volgens Neve is de markt daar ook voor chemiebedrijven als Dow nog volop in ontwikkeling en valt er de meeste groei te behalen. 'Kijken we echter naar Europa, dan kunnen met bescheidener groeicijfers toch nog grotere rendementen behalen', zegt Neve.
Dat de concernleiding om die groei in Europa te kunnen bereiken dan vooral naar Dow in Terneuzen kijkt, is voor de Zeeuws-Vlaamse vestiging volgens Neve ’geen slecht teken’. Dow produceerde tot 1998 zo’n 1,1 miljoen ton etheen in Terneuzen. Na de renovatie en uitbreiding van een van de twee krakers op het terrein – een project dat Dow een half miljard euro kostte – werd de productie met 0,6 miljoen ton opgevijzeld.
Op de middellange termijn wil de concernleiding nog meer uit de vernieuwde installaties halen. Of de capaciteituitbreiding ook personele gevolgen heeft, is volgens Neve nog een kwestie van koffiedik kijken.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.