HomeArchiefDrie miljoen subsidie voor bouw bioraffinaderij Cosun in Delfzijl

Drie miljoen subsidie voor bouw bioraffinaderij Cosun in Delfzijl

Provincie Groningen verleent Cosun Beet Company drie miljoen euro subsidie voor de komst van een bioraffinaderij in Delfzijl. In deze fabriek zet Cosun straks bietenpulp om in nieuwe grondstoffen. Denk aan vervangers van microplastics in onder andere verf, wasmiddelen, tandpasta, shampoo en make-up. De totale investering wordt geschat op vijftig miljoen euro. De fabriek wordt volledig elektrisch en levert naar schatting ruim veertig banen op.

De subsidie wordt toegekend vanuit de regeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. De definitieve investeringsbeslissing van Cosun Beet Company valt later dit jaar.

Het bedrijf heeft meer dan honderd jaar ervaring in de teelt van suikerbieten en de bijbehorende productie van suiker. De bioraffinaderij  voegt een innovatieve schakel aan de suikerbietenketen toe, doordat uit bietenpulp groene, biobased alternatieven voor grondstoffen worden geproduceerd. Cosun Beet Company werkt daarbij nauw samen met verschillende kennisinstellingen die actief zijn in biobased innovaties.

Beter verdienmodel

CEO Paul Mesters, CEO ziet de komst van de fabriek als de kroon op veel onderzoekswerk. ‘De afgelopen tien jaar zetten we met ons bedrijf sterk in op innovatie, onder meer op het gebied van bio-raffinage van de suikerbietenpulp.’ Ook de Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol is zeer positief over dit project. ‘Het laat zien waar we met onze economie naartoe willen: de productie van hoogwaardige en duurzame grondstoffen uit reststromen. Hiermee kunnen vervuilende stoffen in producten die we dagelijks gebruiken, vervangen worden. Dat levert niet alleen werkgelegenheid op, maar zorgt ook voor een beter verdienmodel in de agro-industrie en duurzame producten voor consumenten.’

Glycolen

Het is niet de enige ontwikkeling die Cosun in Delfzijl start. Eerder dit jaar maakten Avantium en Cosun bekend een fabriek te bouwen voor de ontwikkeling van plantaardige glycolen, een grondstof die verpakkingen en polyester textiel moet vergroenen.

Delen:
Tags
Author