HomeInnovatieDrone netwerk Haven Antwerpen krijgt goedkeuring
Drone netwerk Antwerpen goedgekeurd

Drone netwerk Haven Antwerpen krijgt goedkeuring

Port of Antwerp-Bruges en partners Dronematrix, Skeydrone en Proximus hebben groen licht gekregen om hun ‘drone in een box netwerk’ D-Hive te lanceren. Dit betekent dat de partijen een operationele vergunning kregen om dagelijks automatische BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) dronevluchten uit te voeren in het Antwerpse havengebied. Dit is een wereldwijde primeur.

De goedkeuring werd onderstreept door het bezoek van vertegenwoordigers van Europese en nationale regelgevende instanties verbonden aan de drone-luchtvaart (EASA, Eurocontrol, FOD Mobiliteit en Vervoer, Skeyes, DGLV). Tijdens dit bezoek waren ze getuige van de eerste toegestane vlucht van een BVLOS-drone nabij de Kieldrechtsluis, uitgevoerd vanuit een Command & Control Center in het centrum van de haven.

Kader

De operationele vergunning is opgebouwd rond een nieuw BVLOS-kader (bekend als pre-Uspace airspace) dat door Skeydrone is gebouwd en door BCAA (Belgian Civil Aviation Authority) en EASA (European Union Aviation Safety Agency) is goedgekeurd als een legitiem en veilig kader voor BVLOS-vluchten. Met de goedkeuring van dit kader is alles klaar om het D-Hive netwerk van geautomatiseerde drones in de komende maanden volledig operationeel te maken.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl