nieuws

DSM groeit in derde kwartaal

Publicatie

27 okt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

GELEEN – DSM behaalde in het derde kwartaal van 2004 een bedrijfsresultaat van 133 miljoen euro. Dat is 107 miljoen euro meer dan in het derde kwartaal van 2003 en op het niveau van het tweede kwartaal van 2004. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen bedroeg 98 miljoen euro, 78 miljoen euro meer dan in het derde kwartaal van 2003 en in lijn met het tweede kwartaal van 2004.
Peter Elverding, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf als commentaar: "Onze resultaten in het derde kwartaal waren duidelijk beter dan we aan het begin van het kwartaal verwachtten. Gedurende het normaal zwakkere zomerseizoen slaagden we erin onze resultaten op het niveau van het tweede kwartaal te houden. De resultaten van onze Anti-Infectives activiteiten lieten een verdere verslechtering zien, maar betere resultaten bij de andere activiteiten compenseerden dit. We bereiden momenteel maatregelen voor om de resultaten van DSM Anti-Infectives te verbeteren.
Hoewel het economische klimaat in de eerste drie kwartalen van 2004 verbeterde en de onderliggende trend positief blijft, vertoont het herstel in de VS en Europa momenteel tekenen van kwetsbaarheid. Daarnaast vormen de hoge energieprijzen een bedreiging voor de economie op de korte termijn, en de nu weer zwakker wordende dollar is ook niet bepaald gunstig.
Niettemin verwacht ik dat DSM's resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen over het gehele jaar 2004 rond vijftig procent hoger zal zijn dan in 2003."
De aanwinst DNP, voorheen de vitaminesdivisie van het Zwitserse Roche, draaide een iets lagere omzet (twee procent) dan in het vorige kwartaal. DSM is daar nog bezig om de productiekosten omlaag te brenegen. Dat is onderdeel van een langer lopend plan om de marges met vijftig miljoen euro per jaar omhoog te brengen. De divisie die speciale plastics en de supersterke vezel Dyneema maakt, presteerde sterk. De omzet steeg met liefst twintig procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook de verkoopprijzen stegen. Ook voor de divisie industriele chemie, waar grondstoffen worden gemaakt voor plastics en voor de agrarische industrie, steeg de omzet fors met 22 procent. Dat kwam voor een deel door stijgende verkoopprijzen, bijvoorbeeld die van ammoniak. Het aantal werknemers van het concern daalde iets, met 368, naar 24.694 wereldwijd. DSM is nog bezig met reorganisaties bij de nieuwe aanwinst DNP en bij de divisie die grondstoffen maakt voor de farma-industrie.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.