nieuws

DSM neemt coatingharsendivisie over van Avecia

Publicatie

14 dec 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

GELEEN – DSM en Avecia hebben vandaag bekendgemaakt dat DSM voornemens is NeoResins, de coatingharsendivisie van Avecia, over te nemen. Avecia en DSM verwachten de overname in het eerste kwartaal van 2005 te kunnen afronden. De acquisitie past perfect in de strategie van DSM en betekent een substantiële versterking van de coatingharsenactiviteiten van DSM, die deel uitmaken van het cluster Performance Materials.
DSM betaalt Avecia een transactieprijs van 515 miljoen euro in contanten. De transactie omvat de acquisitie van de gehele NeoResins business, op een schuld- en liquide middelen-vrije basis, waarbij inbegrepen de aandelen in veertien juridische entiteiten. De verwachte omzet van NeoResins in 2004 is rond 270 miljoen euro, met een verwacht bedrijfsresultaat voor belastingen en afschrijvingen (EBITDA) van ongeveer 52 miljoen euro. De onderneming heeft 635 mensen in dienst. De acquisitie zal vanaf het eerste jaar bijdragen aan de winst per aandeel.
NeoResins is een goed geleide onderneming met een hoge omzetgroei (circa zes procent) en hoge winstmarges in aantrekkelijke markten. De groei van de onderneming wordt versterkt door de toenemende vraag van industrie en consument naar milieuvriendelijke verftechnologieën. NeoResins zal onderdeel worden van de businessgroep DSM Coating Resins en opereren onder de naam DSM NeoResins.
De transactie moet nog verschillende externe goedkeuringen ondergaan en zal worden voorgelegd aan de ondernemingsraden volgens de gebruikelijke procedures.
Peter Elverding, bestuursvoorzitter van DSM, gaf het volgende commentaar: 'Ik ben zeer verheugd dat DSM en Avecia overeenstemming hebben bereikt. Dit is precies het soort acquisitie dat DSM voor ogen had als afsluiting van de portfoliotransformatie binnen onze Vision 2005 strategie. De acquisitie sluit perfect aan, want we versterken hiermee onze portfolio op het gebied van hoogwaardige materialen en vergroten onze aanwezigheid in het segment van specialties met een hoge groei. Het overnamebedrag is in lijn met de indicatie die we eerder hebben gegeven. Met een EBITDA/omzetmarge van twintig procent zal NeoResins onmiddellijk bijdragen aan de winst per aandeel van DSM en aan onze winstgevendheid. Tegen deze achtergrond is de overname-‘multiple’ weliswaar stevig, maar reëel. De combinatie van DSM Coating Resins en NeoResins wordt een innovatieve en leidende producent voor de markt van milieuvriendelijke verven en harsen.'
In Vision 2005, eind 2000 vastgelegd, streeft DSM naar een omzet van tien miljard euro en een EBITDA-marge van achttien procent. Daarbij ging DSM uit van `normale' economische omstandigheden en pariteit tussen de euro en de Amerikaanse dollar. Inmiddels staat de teller wat omzet betreft op zo'n 8,5 miljard op jaarbasis. Ook voor de doelstelling van de winstgevendheid is nog een lange weg te gaan. Momenteel ligt de winstmarge op dertien tot veertien procent.

Jeremy Scudamore, Chief Executive Officer van Avecia, gaf als commentaar: “Ik ben erg blij dat we deze overeenstemming met DSM hebben bereikt. Deze acquisitie betekent voor DSM een aanvulling en versterking van zijn positie in coatingharsen en biedt uitstekende perspectieven voor groei.”
FNV Bondgenoten is over de hele linie enthousiast over de overname van Neo-Resins door DSM. 'Na een hele reeks van reorganisaties en afslankingen, die nagenoeg elke DSM-vestiging in Nederland dit jaar getroffen heeft, komt DSM nu eindelijk met goed nieuws met deze overname', zegt Henk van Rees, bestuurder van FNV Bondgenoten. 'Eindelijk ook weer eens een acquisitie in Nederland na de vorige megaovername van de vitaminedivisie van Roche'. De overname van Neo Resins leidt aan de DSM-kant tot een wezenlijke versterking van het DSM Cluster Performance Materials. 'Maar ook de werknemers in dienst van Neo Resins zijn, zeker bezien vanuit een lange termijn perspectief- beter af onder de vleugels van DSM', stelt Van Rees. 'Immers, een investeringsmaatschappij zoals Avecia Investment is toch primair geinteresseerd in korte termijn-gewin. Terwijl Neo Resins nu met onder andere haar technisch hoogwaardige harsen bij DSM onderdeel gaat uitmaken van een van de twee kernactiviteiten, waar DSM zijn kaarten op heeft gezet. Bovendien is er nagenoeg geen sprake van overloop in markten en producten. Ook verwacht ik na deze overname geen verlies aan arbeidsplaatsen, aangezien Neo Resins nu al een efficient, uitstekend renderend bedrijf is en DSM gaat voor verdere groei'.
NeoResins is wereldwijd leider in de technologie voor acryl- en polyurethaanharsen op waterbasis voor toepassing in verven, coatings, lijmen en inkten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Waalwijk. Het bedrijf heeft 635 mensen in dienst en heeft productielocaties in Waalwijk, Parets del Valles (Spanje), Wilmington en Frankfort (VS). NeoResins besteedt vijf procent van haar omzet aan R&D, twintig procent van de werknemers is werkzaam op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. NeoResins genereert zijn omzet voornamelijk in Europa en de VS, en daarnaast vooral in Azië. Verreweg het grootste deel van de omzet heeft betrekking op coating-toepassingen. De rest heeft vooral betrekking op toepassingen in de grafische industrie, en een klein deel betreft lijmtoepassingen.
DSM houdt om 10.45 een persconferentie over de acquisitie van NeoResins in het Okura Hotel in Amsterdam.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.