HomeTransitieElektrificatieDubbelslag door elektrisch kraken en plasmareactor

Dubbelslag door elektrisch kraken en plasmareactor

De klimaatproblematiek vraagt om andere chemische routes. Plasma bijvoorbeeld. Samen met elektrisch kraken kan een plasmareactor straks zo maar voor een dubbelslag zorgen. Methaan uit het kraakproces wordt dan niet langer verbrand, maar omgezet in extra chemische bouwstenen. Op 5 juni begint de Electro Trail Europe bij het plasmalaboratorium van Brightsite op Chemelot.

Momenteel gaat veel aandacht uit naar groene waterstof, ofwel de elektrolyse van water waarbij waterstof en zuurstof ontstaat. Volgens projectmanager Hans Linden (TNO/Brightsite) en professor Gerard van Rooij (Universiteit Maastricht) is het maar zeer de vraag of dit een effectieve manier is om in Nederland onze – vooralsnog – schaarse groen opgewekte stroom in te zetten.

In het plasmalaboratorium van Brightsite op Chemelot wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe met plasmatechnologie uit methaan acetyleen of etheen in combinatie met waterstof efficiënt en straks betaalbaar is te produceren. Linden: ‘Met acetyleen hebben we de eerste stappen gezet. We hebben op dat vlak inmiddels plannen voor de bouw van een serieuze pilot plant in Geleen, denk aan afmetingen van ongeveer tien bij vijftien meter. De grote uitdaging is vooralsnog om deze route betaalbaar te maken.’

Dubbelslag

In eerste instantie wordt in het plasmalab van Brightsite vooral gekeken naar toepassing van de technologie bij bedrijven op Chemelot. Wat zijn de mogelijkheden, wat hebben we aan technologie nodig? En er wordt gekeken naar verschillende feedstocks en eindproducten en niet te vergeten veiligheid en maatschappelijke acceptatie. Willen we grote industriële projecten mogelijk maken, dan moet alles op tijd gereed zijn. Zo moet ook nieuwe equipment worden ontwikkeld.’

Met de speciale aandacht voor omzetting van methaan in etheen of acetyleen, lijkt het plasmalab bovendien te anticiperen op andere ontwikkelingen in de transformatie van de chemie. Gerard van Rooij: ‘Elektrisch kraken krijgt momenteel veel aandacht. In het kraakproces ontstaat veel methaan. In traditionele krakers wordt de methaan verbrand om energie te leveren voor het kraakproces. Daarbij ontstaat de enorme CO2-uitstoot. Bij elektrisch kraken wordt de energie straks geleverd door groen opgewekte stroom. Maar nog steeds ontstaan grote hoeveelheden methaan. Als we er straks in slagen om die methaan straks via plasmaprocessen om te zetten in extra etheen of andere chemische bouwstenen, dan maak je een dubbelslag in de keten.’

 Lees meer over de mogelijkheden van plasma binnenkort in de nieuwe editie van Industrielinqs Magazine.

Electro Trail Europe (Electe23)

Van 5 tot 16 juni gaan Industrielinqs en VoltaChem samen met een groep studenten en young professionals langs verschillende innovatieve elektrificatie- en elektrochemische projecten in de Europese industrie. Onderweg worden verschillende vlogs en blogs gemaakt. Per trein gaat de groep van het plasmalab op Chemelot naar onder meer BASF Ludwigshafen in Duitsland om een pilot elektrische kraker te aanschouwen.

In de tweede week gaat de groep onder andere naar het Zweedse Örnsköldsvik waar Ørsted samen met Liquid Wind op het terrein van Övik een grote fabriek bouwt voor de elektrochemische productie van brandstof uit CO2 en waterstof, eMethanol. In Kopenhagen sluit de Trail af met verschillende bezoeken, waaronder aan het Solid Oxide Electrolysis Cell testcentrum van technologie-ontwikkelaar Topsoe.

Volg de verrichtingen op de Linkedin-pagina Electro Trail Europe (Electe23).

 

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl