HomeTransitieDuitse gasnetwerkbeheerders starten met ombouw gasleiding voor waterstof
Ombouw gasleiding waterstof Duitsland

Duitse gasnetwerkbeheerders starten met ombouw gasleiding voor waterstof

De Duitse gasnetwerkbeheerders OGE en Nowega zijn gestart met de ombouw van een gastransportleiding om deze geschikt te maken voor het transport van waterstof over lange afstanden. De aftrap werd gegeven bij het Emsbüren compressor station. Het gaat om twee leidingsecties, van Emsbüren naar Bad Bentheim en daarvandaan naar Legden.

Gedurende twee dagen wordt het aardgas van de betreffende leiding naar een andere leiding gepompt. Daarna wordt dit deel direct van het aardgasnetwerk afgesloten. Het gaat om 46 kilometer leiding. Deze krijgt een upgrade om ze geschikt te maken voor waterstoftransport. De verwachting is dat vanaf 2025 waterstof door de leiding zal stromen.

GET H2

De ombouw van de leiding maakt deel uit van het GET H2 Nucleus project dat een Europese bijdrage krijgt als IPCEI project (Important Project of Common European Interest). Naast deze twee leidingen zal in november een aardgasleiding van Lingen naar Bad Bentheim een zelfde conversie ondergaan. Nowega bouwt sinds september ook een nieuwe leiding bij Lingen. Het GET H2 initiatief heeft tot doel om een waterstofinfrastructuur in heel Duitsland aan te leggen.

Op de foto: Frank Heunemann (Managing Director Nowega); Markus Silies (burgemeester van Emsbüren); Anka Dobslaw (Staatssecretaris voor Milieu, Energie en Klimaat van Nedersaksen); Silke Krebs (Staatssecretaris voor Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie van Noordrijn-Westfalen) en Thomas Hüwener (Lid van de Raad van Bestuur van OGE)

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl