HomeArchiefDunea verkent inzet drones in duingebied

Dunea verkent inzet drones in duingebied

Dunea, Staatsbosbeheer en Unmanned Valley gaan verkennen in hoeverre het mogelijk is om in duingebied Berkheide drone- en ander sensorgerelateerd onderzoek uit te voeren. De verwachting is dat de samenwerking leidt tot nieuwe inzichten en kansen voor het gebruik van deze innovaties in natuur- en waterwingebieden.

Unmanned Valley, het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen, is gevestigd op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. Dit is vlakbij Berkheide, een Natura 2000-beschermd natuur- en waterwingebied, waar Staatsbosbeheer en Dunea de belangrijkste natuurbeheerders zijn.

De gezamenlijke verkenning bestaat uit drie delen. Het gaat om een eventuele vliegroute van Unmanned Valley richting zee voor onderzoek naar sensorgerelateerde technologieën en toepassingen. Daarnaast kijken ze naar de monitoring van drone- en ander luchtverkeer (geautoriseerd en ongeautoriseerd). Ten slotte onderzoeken ze het gebruik van drones en sensortechnologie door Dunea en Staatsbosbeheer voor hun kerntaken.

Toekomst

Natuurbeheerder en drinkwaterbedrijf Dunea wil graag verkennen welke onderzoeksactiviteiten van Unmanned Valley mogelijk zijn, zonder risico’s voor waterwinning en natuurkwaliteit. Wim Drossaert, directeur Dunea: ‘De zorg voor duin en water staat bij ons op 1, 2 en 3. Tegelijk geloven wij dat nieuwe technologieën noodzakelijk zijn om onze taken in de toekomst naar ieders tevredenheid te kunnen blijven uitvoeren. Daarom verkennen we kansen voor technologie in samenhang met de bescherming én beleving van ons natuur- en waterwingebied.’

Delen:
Author