HomeArchiefDuurzame asfaltinstallatie geopend
pyrolyse

Duurzame asfaltinstallatie geopend

Deze week is Asfalt Productie Tiel (APT) door directeur-generaal Rijkswaterstaat Michèle Blom officieel geopend. De nieuwe installatie van aandeelhouders Ballast Nedam, Boskalis en Van Gelder kan het meest circulaire asfalt produceren.

De twee productiestromen in de nieuwe installatie in Tiel kunnen verschillende mengsels asfalt produceren. Ook kunnen ze gericht worden verwarmd, wat een flinke energiebesparing oplevert.

De eerste productiestroom bevat secundair materiaal, zoals freesasfalt. Deze stroom wordt in een trommel indirect verwarmd met hete lucht. Dat voorkomt het verbranden van de bitumen, dat nog op het freesasfalt zit. Zo is het mogelijk het materiaal tot een hogere temperatuur te verwarmen dan in een traditionele asfaltinstallatie. De verwarmingslucht wordt opgevangen en opnieuw gebruikt, waardoor energie wordt bespaard. Schadelijke stoffen, zoals COx, NOx en SOx, worden direct thermisch na-verbrand, wat de uitstoot enorm verlaagt.

De tweede stroom bevat primaire stoffen, zoals zand en steenslag. Omdat de secundaire stoffen met hete lucht worden verwarmd, is het niet nodig om de temperatuur van de primaire stoffen extra te verhogen om de gewenste eindtemperatuur van het asfaltmengsel (primaire en secundaire stroom) te halen. Dat levert een gasbesparing van 35 procent op met een even hoge CO2-reductie.

Hergebruik

De eerste asfalttonnen uit de nieuwe installatie liggen inmiddels al op de Nederlandse wegen. Jaarlijks verwacht de Asfalt Productie Tiel zo’n 500.000 ton te gaan produceren. De installatie voorziet ook innovaties op het gebied van asfalt, waaronder een nieuw type mengsel van zestig procent RZOAB. Dit is ZOAB-asfalt dat voor 50 procent gemaakt is uit hergebruik van asfalt.

Delen:
Author