HomeArchiefEerste herbruikbare viaduct open
herbruikbaar viaduct

Eerste herbruikbare viaduct open

Nederland heeft sinds vandaag een herbruikbaar betonnen viaduct. Het viaduct kan zonder restafval weer uit elkaar worden gehaald, opnieuw worden gebruikt en gaat op die manier ongeveer tweehonderd jaar mee. Normale viaducten hebben een levensduur van dertig tot vijftig jaar.

Het viaduct is maandag tussen Kampen en Dronten in gebruik genomen. Een (elektrische) vrachtwagen reed er als eerste overheen. De veertig losse elementen van het viaduct zijn demontabel. Het viaduct is daardoor ook gemakkelijker aan te passen. Een extra rijbaan of nieuwe afrit wordt simpel toegevoegd. Het viaduct is zelfs in zijn geheel te verplaatsen. In maart 2019 gaat dit geheel bijvoorbeeld alweer uit elkaar. Tot die tijd wordt het door bouwverkeer gebruikt bij de aanleg van de Reevesluis.

2030

Het circulaire viaduct komt op het juiste moment. Tot 2028 heeft Rijkswaterstaat minstens tachtig projecten voor groot onderhoud. Veel bruggen en tunnels stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en zijn aan een opknapbeurt toe. De bevindingen van het herbruikbare viaduct worden hierin meegenomen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): ‘Dit viaduct is een mooie combinatie van duurzame ambitie en boerenverstand. Viaducten bouwen met standaardblokken die ook elders weer kunnen worden ingezet, is goed voor het klimaat. Want grondstoffen worden niet verspild en het biedt kansen om sneller te werken en kosten te verlagen. Rijkswaterstaat zegt daarom terecht: ‘wij willen in 2030 circulair werken’. Dit viaduct is een prachtige stap in die ambitie en kan voor heel Nederland – en de rest van de wereld – als inspiratie dienen.’

Delen:
Author