HomeTransitieElektrificatieEerste industriële Battolyser geplaatst bij RWE Eemshaven
RWE Eemshaven

Eerste industriële Battolyser geplaatst bij RWE Eemshaven

Bij de RWE Magnum centrale in Eemshaven is het eerste industriële Battolyser systeem geplaatst. Deze installatie werkt zowel als elektrolyser als als energie-opslagsysteem.

De Battolyser is een geïntegreerd systeem voor energie-opslag in een batterij en elektrolyse voor de productie van waterstof. De Battolyser produceert waterstof met behulp van zonne- en windenergie als de elektriciteitsprijzen laag zijn en kan elektriciteit aan het net leveren als de prijzen stijgen. Doordat het systeem veel flexibeler is ten opzichte van conventionele alkaline elektrolyzers, is het economisch aantrekkelijker. Bovendien kan het een oplossing bieden voor net-congestie. Doordat het systeem continu waterstof kan leveren, is het ook geschikt voor de productie van ammoniak, methanol en andere processen zoals DRI, of directe reductie van ijzer. Een ander voordeel van de technologie is dat het gebruik maakt van metalen die niet zeldzaam zijn (nikkel en ijzer).

Grootschalige productiefaciliteit

Battolyser Systems kondigde vorig jaar plannen voor de bouw van een fabriek voor haar elektrolysers/energie-opslagsystemen aan. Deze zou in de haven van Rotterdam gebouwd moeten worden. De fabriek van Battolyser zou de eerste grootschalige productiefaciliteit voor elektrolysers in de wereld zijn met een productiecapaciteit van 1 GW aan elektrolyse-capaciteit. Dit jaar neemt Battolyser de definitieve investeringsbeslissing voor de fabriek, die eind 2024 operationeel moet zijn.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl