HomeArchiefEerste spades in de grond voor nieuwe Borealis-fabriek
Borealis Kallo

Eerste spades in de grond voor nieuwe Borealis-fabriek

De bouw van de nieuwe propaandehydrogeneringsfabriek van Borealis in Kallo is met een officiële eerste spadesteek nu echt begonnen. De fabriek krijgt een productiecapaciteit van 750.000 ton propeen per jaar en moet medio 2022 klaar zijn. Het bedrijf steekt één miljard euro in het project.

Het is Borealis’ grootste investering ooit in Europa, stelt Alfred Stern, CEO van Borealis. ‘Het is ook de belangrijkste Europese investering van een petrochemisch bedrijf in de afgelopen twintig jaar. Investeren in onze Europese activa is niet alleen een duidelijk bewijs van ons engagement voor zuinigere en duurzamere activiteiten. Het is ook een teken dat we van de regio een industriële draaischijf willen maken.’

Banen

De nieuwe fabriek zal zo’n honderd banen opleveren bij Borealis, en nog eens twee à drie keer zoveel bij de toeleveranciers en onderaannemers in de streek. Tijdens de bouw zullen er gemiddeld duizend arbeiders aan het werk zijn op de site. Tijdens cruciale bouwfasen kan dat aantal stijgen tot ruim tweeduizend. Zodra de fabriek operationeel is, zullen om de drie jaar extra mensen nodig zijn voor grote en geplande onderhoudswerkzaamheden. Borealis heeft het EPCM-contract en het dienstencontract voor de oplevering toegewezen aan Tecnimont.

Het project maakt de activiteiten van Borealis ook zuiniger en duurzamer. Volgens het bedrijf wordt de nieuwe fabriek een van ’s werelds grootste en zuinigste fabrieken in zijn soort. Dankzij de Oleflex-technologie van Honeywell UOP gebruikt Borealis straks minder energie bij de productie van propeen En toch produceert het grotere volumes van dezelfde kwaliteit. Er zal minder propaan nodig zijn en meer waterstof worden geproduceerd. Zo kan Borealis niet alleen in zijn eigen interne behoeften voorzien, maar via partner Air Liquide die het waterstof afneemt, ook in die van derden. Tot slot zal de ingebedde cogeneratie-eenheid een groot deel van de stoom en elektriciteit voor de nieuwe fabriek leveren.

Ineos

Ook Ineos gaat een propaandehydrogeneringsfabriek in het Antwerpse havengebied bouwen. Dit bedrijf heeft gekozen voor een andere technologie: Catofin van McDermott’s Lummus. De fabriek van Ineos krijgt eveneens een productiecapaciteit van 750.000 ton propeen per jaar maar zal in 2023 worden opgeleverd. Deze fabriek komt in Lillo te staan.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl