HomeTransitieEerste windturbine Hollandse Kust Noord geïnstalleerd
Eerste windturbine HKN geplaatst

Eerste windturbine Hollandse Kust Noord geïnstalleerd

De eerste van de 69 windturbines van het windpark Hollandse Kust Noord is afgelopen zaterdag geplaatst. Het consortium CrossWind, een jv van Shell en Eneco verwacht dat het windpark tegen de zomer de eerste stroom kan leveren. Voor het einde van het jaar moet het project volledig zijn afgerond.

Siemens Gamesa Renewable Energy en Van Oord zorgen voor het vervoer en de installatie van de turbines. De twee partijen maken hierbij gebruik van het installatieschip Scylla. Afgelopen week vertrok het scheep vanuit de Eemshaven en op 15 april is de eerst turbine op de fundatie geplaats. De windturbines hebben een rotordiameter van 200 meter en heeft een vermogen van maximaal 11 MW. Als alle 69 turbines zijn geïnstalleerd en in gebruik genomen, heeft het windpark Hollandse Kust Noord een totaal geïnstalleerd vermogen van 759 MW.

De bouw van de windturbines gaat intussen 24 uur per dag en 7 dagen per week verder. Als het weer het toelaat kan een windturbine in minder dan 24 uur worden geïnstalleerd.

Het windpark Hollandse Kust Noord ligt op 18,5 kilometer uit de kust van Nederland ter hoogte van Egmond aan Zee. Siemens Gamesa Renewable Energy levert de windturbines en Van Oord levert de funderingen en kabels, en installeert de windturbines op zee.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl