HomeArchiefEinde voor Polystyrene Loop
Einde voor Polystyrene Loop

Einde voor Polystyrene Loop

Polystyrene Loop is failliet. De non-profit organisatie met meer dan zeventig partijen uit achttien landen uit de hele waardeketen van polystyreenschuim, zette zich in voor recycling van HBCD-houdend polystyreenafval.

In juni, afgelopen jaar, nam PolyStyreneLoop haar demofabriek in Terneuzen voor het recyclen van 3.300 ton geëxpandeerd polystyreenafval (EPS) officieel in gebruik. De fabriek kan afgedankt EPS-isolatiemateriaal met een fysisch recyclingproces (CreaSolv-technologie) omzetten in nieuwe grondstoffen. Onzuiverheden als cement of andere bouwresten, evenals het verouderde additief HBCD, worden daarbij veilig verwijderd.

De organisatie wist dat de opschaling van de nieuwe technologie vanaf de pilotschaal een uitdaging zou zijn. Een aantal onverwachte problemen vertraagden het opstarten. Bovendien hadden de ongekende gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar, met Covid-gerelateerde problemen en stijgende energieprijzen, impact op de liquiditeit. Directie en raad van commissarissen hebben zich ingespannen de financiën te herstructureren, maar dit is niet gelukt.

Vlamvertrager

De organisatie stelt dat de behoefte aan een recyclingproces voor HBCD-houdend polystyreenschuim blijft en hoopt dat een andere partij of partijen de handschoen opneemt om het werk voort te zetten. De komende jaren komt een grote stroom broomhoudend polystyreenafval vrij bij de sloop van woningen die vanaf de jaren 60 zijn gebouwd. Dit bouwpiepschuim werd gebruikt om huizen te isoleren en bevatte uit brandveiligheidsoverwegingen de broomhoudende vlamvertrager HBCD. De vlamvertrager is in Europa sinds 2015 verboden, omdat die niet afbreekbaar is in het milieu.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl