HomeInnovatieEindhovense start-up in ijzerbrandstof geselecteerd voor Fellows-programma Bill Gates
Breakthrough energy Fellows

Eindhovense start-up in ijzerbrandstof geselecteerd voor Fellows-programma Bill Gates

Breakthrough Energy heeft geld en middelen beschikbaar gesteld aan twee spin-off bedrijven van de TU Eindhoven.  Het is de eerste keer dat bedrijven uit de Benelux steun ontvangen uit het fonds dat behalve financiering ook begeleiding en onderwijs biedt. Via deze coalitie wil Gates de ontwikkeling van technieken versnellen die bijdragen aan een klimaatneutrale wereld in 2050.

Cellsius ontving een explorer grant voor de ontwikkeling van een warmtebatterij: https://industrielinqs.nl/2022/10/05/warmtebatterij-cellcius-krijgt-impuls-van-fonds-bill-gates/

 

Fellows-programma – RIFT

Mark Verhagen (CEO), Lex Scheepers (CTO) en Vincent Seijger (CTO) zijn dit jaar via de TU/e-spin-off RIFT (voluit Renewable Iron Fuel Technology) geselecteerd als Fellows in het zogeheten Fellows-programma. RIFT behoort daarmee tot de 28 projecten die hiervoor zijn uitverkoren.

De onderneming wil ijzerbrandstof wereldwijd inzetten als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en zo de CO2-uitstoot terugdringen. Door ijzerbrandstof te verbranden, de warmte die daarbij vrijkomt te gebruiken, en het restpoeder vervolgens weer om te zetten in ijzerbrandstof ontstaat een circulaire brandstof. Grondleggers van deze techniek zijn hoogleraar verbrandingstechnologie Philip de Goey en het Metal Power Consortium. Onderdeel van dit consortium was het TU/e-studententeam SOLID, waar uiteindelijk RIFT uit is ontstaan.

Het Fellows-programma is een tweejarig mentorprogramma dat helpt bij de ontwikkeling en commercialisatie van veelbelovende technieken, en is bedoeld om de kloof tussen laboratorium en de markt te overbruggen. RIFT ontvangt een toelage voor levensonderhoud, reizen en onderzoek en ontwikkeling.

Forse stappen voor opschaling ijzerbrandstoftechnologie

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl