HomeArchiefElementen circulair viaduct komen verrassend gemakkelijk los
herbruikbaar viaduct

Elementen circulair viaduct komen verrassend gemakkelijk los

Het eerste circulaire viaduct in Nederland is goed door zijn testperiode gekomen. Na negen maanden gebruik en de daaropvolgende demontage zijn de betonnen elementen van het viaduct ongeschonden. Daardoor zijn ze dus volledig opnieuw te gebruiken.

Het prototype van het circulaire viaduct begon eind 2018 aan zijn testperiode bij Kampen. Negen maanden lang heeft het bouwverkeer van de Reevesluis het getest. Maar nu is het viaduct op locatie weer uit elkaar gehaald tot vijf liggers. Deze liggers bestaat elk uit acht betonnen elementen die in elkaar grijpen als een soort LEGO-blokken. Een van de liggers is voor nader onderzoek gedemonteerd tot de acht oorspronkelijke elementen.

Deze demontage verliep soepel. ‘Het was verrassend om te zien hoe gemakkelijk de elementen na negen maanden weer los van elkaar kwamen’, vertelt Kees Quartel van Consolis Spanbeton. Dit bedrijf is een van de initiatiefnemers van het circulaire viaduct. Andere initiatiefnemers zijn aannemer Van Hattum en Blankevoort en Rijkswaterstaat.

Aan de onderzijde van en in het brugdek zitten meetsensoren. Deze kunnen bewegingen tot 0,1 millimeter registreren. De bouwpartners gaan deze meetgegevens nu analyseren, samen met de bevindingen van de demontage. Ze bundelen de inzichten in een integraal advies dat in november beschikbaar komt.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl