HomeGrondstoffenCirculaire grondstoffenElf miljoen voor productie chemicaliën uit voedselafval

Elf miljoen voor productie chemicaliën uit voedselafval

De Nederlandse scale up Chaincraft haalt 11 miljoen euro op. Daarmee wordt de bouw mogelijk van fermentatiefabriek die chemicaliën produceert uit voedselafval. Die kunnen fossiele en op palmolie gebaseerde chemicaliën vervangen.
Voor deze kapitaalinjectie werkte de grootste investeerder Convent Capital samen met bestaande investeerders Shift Invest, Horizon 3 en PDENH. Chaincraft gebruikt de opbrengst van deze ronde als basis voor een fabriek op industriële schaal. Ook versnelt de uitbreiding van de bestaande demofabriek in Amsterdam.

Kostenconcurrerend

Chaincraft maakt een snelle commerciële groei door. Onlangs kondigde het bedrijf een langdurige samenwerking aan met diervoederbedrijf Agrifirm voor de afname van circulaire vetzuren, geproduceerd in de demofabriek. De scale-up verwacht snel  nog afnameovereenkomsten  te sluiten met partners uit de diervoeder- en chemische industrie.
CEO Niels van Stralen is blij met Convent Capital als nieuwe aandeelhouder. Hij voelt zich ook gesterkt in de visie van het bedrijf: ‘Deze investering zal onze bijdrage aan de transitie naar circulariteit ondersteunen en aanzienlijk versnellen.’ Volgens het bedrijf laat het zien dat biogebaseerde chemie circulair en kostenconcurrerend kan zijn.

200 miljoen ton

De chemische industrie is goed voor veertien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, tot negen procent van het energieverbruik en is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dit komt mede doordat petro- en oleochemische bedrijven steeds meer fossiele en palmoliën exploiteren om te voldoen aan de groeiende vraag naar vetzuren uit de agrovoedings-, chemische en materiaalindustrie, stelt Chaincraft in een persbericht.
ChainCraft boort een  ​​alternatieve grondstof aan: verspild voedsel. Deze bron is er in overvloed: gemeenten en agrovoedingsindustrieën verspillen jaarlijks meer dan 200 miljoen ton voedsel. Via een natuurlijk fermentatieproces wil het bedrijf voedselafval omzetten in middellange-ketenvetzuren  en leveren deze aan de agro-, en chemische industrie.
Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl