nieuws

EMC verkoopt aandelen Tessenderlo

Publicatie

25 nov 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

TESSENDERLO – De Franse holding EMC gaat 15 procent van de aandelen in de chemiegroep Tessenderlo verkopen via een private plaatsing. EMC is met 43,66 procent de meerderheidsaandeelhouder van Tessenderlo Chemie. Het is al langer bekend dat EMC dat belang wilde afbouwen. EMC verkoopt nu 4.081.560 aandelen via een secundaire plaatsing bij institutionele beleggers in België en in het buitenland.
Zakenbank HSBC begeleidt de operatie. HSBC heeft een overtoewijzingsoptie waardoor bijkomende 2,25 procent van de aandelen kunnen verworven worden. Die optie is 30 dagen geldig. Hierdoor zal het belang van EMC in Tessenderlo, afhankelijk van het succes van de plaatsing tussen de 26,4 en 28,7 procent komen te liggen. Dat belang wordt later aan de Franse Staat verkocht, want EMC is van plan zijn activiteiten in 2005 stop te zetten. De Franse overheid zal het belang onderbrengen in SNPE, dat voor 99,9 procent in handen is van de Staat. Die heeft er zich toe verbonden om de aandelen Tessenderlo Chemie rechtstreeks of onrechtstreeks gedurende minstens 12 maanden aan te houden. Door deze aanpassingen wordt het aantal vrij verhandelbare aandelen van Tessenderlo Chemie aanzienlijk verhoogd.
‘Operationeel verandert er voor Tessenderlo niets. De raad van bestuur zal met het verdwijnen van EMC wel veranderen. Twee jaar geleden werd de zoektocht naar een industriële partner opgegeven, we blijven dus onafhankelijk verdergaan. Door deze transactie stijgt de free-float boven de 70 procent waardoor de kans groot is dat we opnieuw in de Bel20 komen’, zegt Geert Dusar, woordvoerder van Tessenderlo.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.