HomeArchiefEneco overgenomen door Mitsubishi

Eneco overgenomen door Mitsubishi

De strijd om het Rotterdamse energiebedrijf Eneco is eindelijk beslecht. Het bod van Mitsubishi van 4,1 miljard euro bleek het hoogste te zijn. Met de overname maken de Japanners Eneco tot het Europese centrum van hun energieactiviteiten. Mitsubishi brengt onder meer vierhonderd megawatt offshore windvermogen in het nieuwe Eneco.

Niet Shell, Rabobank en ook niet het Australische Macquarie, maar het Japanse Mitsubishi is de nieuwe eigenaar van Eneco. Tenminste: als de 44 huidige aandeelhouders van eneco goedkeuring verlenen aan de overname. Het technologiebedrijf bood samen met het Japanse energiebedrijf Chubu 4,1 miljard euro voor de assets en klantenportfolio van Eneco. Het bod is in ieder geval hoger dan de drie miljard euro die de aandeelhouders, 44 gemeentes, waaronder Rotterdam en Den Haag, dachten te kunnen krijgen.

Mitsubishi is van plan om zijn Europese activiteiten te bundelen in Rotterdam. Zo zal het zijn vierhonderd megawatt aan offshore windenergie assets onderbrengen in Eneco. De organisatie van Eneco zal vrijwel ongewijzigd blijven en ook het merk zal voort blijven bestaan. Wel zal CEO Ruud Sondag terugtreden, alhoewel hij wel aanblijft als adviseur. Sondag zal worden opgevolgd door een Nederlandse CEO.

12.00 gigawatt

Eneco is voornamelijk actief in Nederland, België en Duitsland en heeft het op één na grootste aandeel op de Nederlandse energiemarkt. Het Zuid-Hollandse energiebedrijf heeft een portefeuille met een geïnstalleerde capaciteit van ongeveer 1.200 megawatt aan duurzame energie. Haar activiteiten omvatten stroomopwekking, de handel en verkoop van zowel gas als elektriciteit, en de levering van stadsverwarmingssystemen.

In 2007 werd Eneco een van de eerste energiebedrijven die een duurzame strategie hanteerde. Het bedrijf is sinds 2011 een honderd procent groene energieleverancier voor zijn consumentenklanten. Eneco’s duurzame strategie hielp het ook om het eerste Nederlandse bedrijf te worden dat toegelaten werd tot het Science Based Targets-initiatief.

Lange relatie

Mitsubishi Corporation en Eneco begonnen in 2012 samen te werken en hun samenwerking leidde tot drie offshore windprojecten (1.230 megawatt) en een van Europa’s grootste batterijopslagprojecten (48 megawatt).

Door de relatie met Eneco te versterken en de sterke punten van laatstgenoemde als ontwikkelaar en exploitant van hernieuwbare activa te benutten, is Mitsubishi van plan haar eigen initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie te versnellen.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl