HomeTransitieEneco wil groene waterstoffabriek in Rotterdam
Eneco wil elektrolyzer bouwen in Rotterdam

Eneco wil groene waterstoffabriek in Rotterdam

Eneco heeft de vergunningsaanvraag ingediend voor de realisatie van de ‘Eneco Electrolyzer’, een fabriek voor de productie van groene waterstof in de Europoort in Rotterdam. Eneco werkt hiervoor samen met moederbedrijf Mitsubishi in de joint venture Eneco Diamond Hydrogen.

Investeren in groene waterstof is een belangrijk onderdeel van de strategie van Eneco, aldus CEO As Tempelman. De Eneco Electrolyzer gaat stroom gebruiken uit zonne- en windparken. Uiteindelijk krijgt de elektrolyser een vermogen van 800 MW. Hiermee kan tot 80 kiloton waterstof per jaar worden geproduceerd. De start van de bouw van de waterstoffabriek staat nu gepland voor 2026. Dan kan in 2029 de productie beginnen.

Het bedrijf wil de installatie bouwen naast de Enecogen-centrale in de Europoort in Rotterdam. Een groot voordeel van deze locatie is dat Eneco zo bepaalde infrastructuur kan delen.

Momenteel wordt op het conversiepark op de Maasvlakte de Holland Hydrogen gebouwd. Deze krijgt een capaciteit van 200 MW. Daarnaast staan nog drie vergelijkbare projecten gepland op deze locatie. Het tweede conversiepark op de Maasvlakte is gereserveerd voor de winnaar van de tender van windpark IJmuiden-ver. Hier is ruimte voor een waterstoffabriek van 1.000 MW. Op de eigen locatie heeft elektriciteitscentrale Uniper een waterstoffabriek gepland die kan opschalen naar 500 MW.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl