HomeArchiefEnergiemonitor ABN AMRO: Gas in overvloed

Energiemonitor ABN AMRO: Gas in overvloed

In de Energiemonitor van ABN AMRO ziet Hans van Cleef dat er gas in overvloed is. De gasprijs is dan ook op een laag niveau dat sinds 2016 niet meer is gezien. Toch verwacht de senior energie-econoom dat er een kentering kan komen in de daling. Gasprijzen onder de twee dollar per mmBtu zijn sowieso geen lang leven beschoren omdat de productie daarmee niet meer interessant is.

Henry Hub

De prijs van Henry Hub natural gas zit al geruime tijd in een neerwaartse trend. Als belangrijkste reden worden de hoger dan verwachte voorraden genoemd. Marktspeculanten gaan uit van verdere prijsdalingen.

Als gevolg van de aanhoudende productiegroei, en de minder sterke groei van de exportcapaciteit (LNG) stelde ABN AMRO de verwachtingen neerwaarts bij. De gemiddelde prijs van Henry Hub is aangepast van USD 3,25/mmBtu naar USD 2,50/mmBtu voor 2019, 2020 en voor 2021.

TTF

Een vergelijkbaar beeld van ruim aanbod ziet Van Cleef bij gas dat wordt geprijsd via de Transfer Title Facility (TTF). Opvallend blijft dat het TTF-contract voor 2020 nog steeds een stuk hoger noteert dan het maandcontract. De economen van ABN AMRO denken dat de TTF-prijs voor het maandcontract te laag is en zal herstellen in de komende maanden. Het herstel zal gebaseerd zijn op een combinatie van meer vraag naar gas voor verwarming en opwekking van elektriciteit, en afname van het LNG-aanbod door stijgende vraag vanuit Azië.

ABN AMRO verlaagde voor 2020 de gemiddelde verwachte TTF prijs van EUR 23/MWh naar EUR 20/MWh en voor 2021 van EUR 25/MWh naar EUR 22/MWh.

Risico’s

Voor gasprijzen liggen er ook risico’s op de loer die kunnen leiden tot aanzienlijke prijsbewegingen. Kortstondige extreme weersomstandigheden of juist lange milde winters kunnen de prijzen beïnvloeden. Maar ook de onderhandelingen rondom de transit-pijpleiding tussen Rusland en Oekraïne. Bij geen akkoord, en escalatie rondom de gasleveringen, zou de gaslevering richting Europa ook in het geding kunnen komen. Sterke prijsstijgingen vallen in zo’n scenario niet uit te sluiten.

Een ander risico is de CO2-emissieprijs. Indien de prijs van CO2-emissierechten onverhoopt daalt, dan worden kolen weer aantrekkelijker in de elektriciteitsmix.

De volledige monitor is hier te vinden.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl