HomeArchiefEU keurt deal tussen RWE en E.ON goed

EU keurt deal tussen RWE en E.ON goed

De Europese Unie keurt de veertig miljard euro deal tussen RWE en E.ON goed. RWE zal daarbij de activiteiten van duurzame dochter Innogy samenvoegen met de hernieuwbare assets van E.ON. Het nieuwe RWE beheert nu meer dan negen gigawatt aan groene stroomcapaciteit, maar heeft ook nog steeds steen- en bruinkool in het portfolio.

De Europese Commissie gaf RWE goedkeuring voor een deal van 44 miljard dollar met concurrerend energiebedrijf E.ON. RWE bundelt de activa voor het genereren van hernieuwbare energie van haar Innogy-eenheid met die van E.ON, terwijl E.ON de klantenservice en het netwerkdeel van RWE krijgt.

Met de activawissel krijgt RWE twee gezichten. Het is een grote speler op het gebied van duurzame energie, maar in het portfolio zit ook nog steeds 17,5 gigawatt aan steen- en bruinkoolcentrales. RWE kondigde wel aan jaarlijks zo’n 1,5 miljard euro te investeren in de uitbreiding van zijn hernieuwbare energieportefeuille.

Twee stappen

Na het groene licht van de mededingingsautoriteiten in Brussel, zal de transactie nu in twee stappen worden uitgevoerd. Ten eerste zal RWE haar belang van 76,8 procent in haar Innogy-dochter overdragen aan E.ON. In ruil ontvangt RWE een aandelenbelang van 16,7 procent in E.ON, samen met een zetel in de raad van commissarissen van de onderneming, die wordt ingevuld door RWE CEO Schmitz.

Kerncentrales

E.ON zal tegen het einde van deze maand ook zijn belangrijkste hernieuwbare activiteiten overdragen aan RWE, evenals minderheidsbelangen in de binnenkort geopende kerncentrales Emsland en Gundremmingen.

Vervolgens zullen de activiteiten van Innogy voor hernieuwbare energie en gasopslag volgend jaar zo snel mogelijk opnieuw worden geïntegreerd in RWE. E.ON ontvangt ook een financiële vergoeding van 1,5 miljard van RWE.

Lees hier het bericht van RWE

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl