HomeArchiefEU-subsidie voor CO2 export-hub Antwerpse haven
Haven Antwerpen

EU-subsidie voor CO2 export-hub Antwerpse haven

Air Liquide, Fluxys Belgium en Port of Antwerp-Bruges hebben bekend gemaakt dat zij een Europese financiering verkrijgen voor de bouw van de Antwerp@C CO2 Export Hub. De Europese Commissie kent € 144,6 miljoen subsidie toe aan Air Liquide, Fluxys en Port of Antwerp-Bruges in het kader van het financieringsprogramma ‘Connecting Europe Facility for Energy’ (CEF-E).

De financiering is bestemd voor de bouw van gemeenschappelijke CO2-transport- en exportfaciliteiten op het Antwerpse havenplatform. De toekenning van deze subsidie is een belangrijke stap op weg naar de definitieve investeringsbeslissing, die in 2023 wordt verwacht. In totaal investeert Europa ruim 600 miljoen euro via het CEF-E programma in grensoverschreidende energie-infrastructuurprojecten

Open access

Het project waarvoor de partijen de Europese subsidie krijgen, genaamd “Antwerp@C CO2 Export Hub”, is opgezet als open access infrastructuur om CO2 te transporteren, vloeibaar te maken en op schepen te laden voor verdere permanente offshore-opslag. CO2 die wordt afgevangen op de terreinen van industriële spelers op het Antwerpse havenplatform, zal worden verzameld en getransporteerd via een open access pijpleidingennetwerk tussen de havens. Er zal een gemeenschappelijke terminal voor het vloeibaar maken en exporteren van CO2 worden gebouwd, inclusief een installatie om CO2 vloeibaar te maken, een aantal bufferopslagplaatsen en mariene laadfaciliteiten voor grensoverschrijdende scheepvaart. Dit innovatieve project wordt een van de eerste en grootste multimodale open access CO2-exportfaciliteiten ter wereld.

Exportterminal

Als onderdeel van het project willen Air Liquide en Fluxys een joint venture opzetten voor de bouw en exploitatie van de CO2-terminal. De joint venture zal daarbij steunen op de expertise van Air Liquide in het vloeibaar maken van CO2 en de overslag ervan en op de ervaring van Fluxys in het uitbaten van terminals. Air Liquide zal zijn eigen technologie leveren voor de installatie waarin CO2 vloeibaar wordt gemaakt. Deze is qua omvang en ontwerp een primeur. Port of Antwerp-Bruges heeft voor de terminal een terrein gereserveerd op een strategische locatie in de haven en zal nieuwe kade-infrastructuur aanleggen voor het aanmeren van CO2-schepen.

Eerste fase van Antwerp@C

Het project is de eerste fase van Antwerp@C, een initiatief van Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, TotalEnergies, Fluxys en Port of Antwerp-Bruges met de ambitie om de CO2-uitstoot op het Antwerpse havenplatform tegen 2030 te halveren. Air Liquide en BASF zullen de eerste klanten van de exporthub zijn via hun gezamenlijke CO2-afvang- en -opslagproject (CCS) “Kairos@C”. Antwerp@C CO2 Export Hub zal een initiële exportcapaciteit hebben van 2,5 miljoen ton per jaar (Mtpa) en wil deze capaciteit tegen 2030 tot 10 Mtpa verhogen. Dit zal de weg vrijmaken voor toekomstige CCS-initiatieven in de regio, door schaalbare en modulaire infrastructuur aan te bieden die toegankelijk is voor alle industriële spelers.

Decarbonisatie

Pascal Vinet, Senior Vice President van Air Liquide: “We zijn erg blij en trots dat het Antwerp@C CO2 Export Hub-project met innovatieve Air Liquide-technologieën geselecteerd is door het CEF-programma. Naast het gebruik van hernieuwbare energie is CCS essentieel om op korte tijd zeer grote CO2-verminderingen en doelstellingen met betrekking tot koolstofneutraliteit te realiseren. Dit initiatief illustreert perfect de ambitie en expertise van Air Liquide om actief bij te dragen tot de verwezenlijking van een koolstofarme maatschappij en om onze industriële klanten te ondersteunen in hun decarbonisatiestrategieën. ”

Volledige CO2-aanpak

Pascal De Buck, CEO Fluxys: “We zijn bijzonder blij dat we samen met Air Liquide en Port of Antwerp-Bruges dit CO2-infrastructuurproject kunnen opstarten. Samen met onze partners bieden we sterke en complementaire knowhow en expertise om betrouwbare en efficiënte decarbonisatie-oplossingen te ontwikkelen, die essentieel zijn om de doelstellingen inzake klimaatverandering te realiseren en de levensvatbaarheid van de economie op lange termijn te garanderen. Antwerp@C CO2 Export Hub is een integraal onderdeel van de volledige CO2-aanpak van Fluxys en biedt aan emittenten in Port of Antwerp-Bruges, in België of verder de mogelijkheid om hun afgevangen CO2 via een backbone te transporteren.”

Gezamenlijke CO2-infrastructuur

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: ‘Port of Antwerp-Bruges heeft zich van bij de start geëngageerd in het Antwerp@C-project om de CO2-uitstoot op het Antwerpse havenplatform tegen 2030 met 50% te verminderen. Het feit dat we vandaag deze CEF-E-subsidie toegewezen krijgen, waardoor we nu kunnen starten met de bouw van een gemeenschappelijke CO2-infrastructuur, maakt ons bijzonder trots. Het sterkt ons in de overtuiging dat wij als Havenbedrijf onze rol als ‘community builder’ ten volle moeten blijven opnemen om een klimaatimpact te realiseren die veel verder reikt dan de grenzen van het havenplatform.”

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl