HomeTransitieEuropa keurt 5,2 miljard subsidie voor waterstof goed

Europa keurt 5,2 miljard subsidie voor waterstof goed

De Europese Commissie heeft een breed subsidieprogramma voor waterstof goedgekeurd. Dit programma, het tweede zogenaamde Important Project of Common European Interest (‘IPCEI’) dient om onderzoek en innovatie, industriële demonstratie en constructie van relevante infrastructuur voor de waterstof waardeketen mogelijk te maken.

Het project  IPCEI Hy2Use, is een gezamenlijk initiatief van dertien EU-lidstaten. Naast Nederland zijn dat Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje en Zweden. Daarnaast neemt ook Noorwegen deel als lid van de European Economic Area. Vanuit de lidstaten komt 5,2 miljard euro publieke financiering beschikbaar. Dankzij deze financiering zouden private partijen 7 miljard euro in waterstofprojecten moeten kunnen investeren. In dit programma werken 29 bedrijven aan 35 verschillende projecten. In de projecten wordt nauw samengewerkt met een groot aantal externe partners zoals universiteiten, onderzoeksinstituten en MKB’s.

Het gaat in dit programma om projecten voor waterstofinfrastructuur, grote elektrolysers en transportinfrastructuur voor de productie, de opslag en het transport van groen waterstof en ‘low-carbon’ waterstof. Daarnaast gaat het om de ontwikkeling van innovatieve en duurzame technologieën voor de inpassing van waterstof in industriële processen, in onder andere de staal-, cement en glasindustrie.

In Nederland gaat het om twee projecten van Air Liquide, en één van Engie, één van H2-fifty, één van HyCC, één van Ørsted, één van Shell en één van Uniper die een subsidie zullen ontvangen. In België zijn er twee projecten van Engie, één van Fluxys en één van TECforLime.

Korte termijn

Het is de verwachting dat een aantal projecten op korte termijn gerealiseerd zal worden, waarbij verschillende grote elektrolysers al tussen 2024 en 2026 in bedrijf zullen worden genomen. De eerste nieuwe technologieën worden tegen 2026-2027 verwacht. De planning is dat het gehele programma in 2036 wordt afgerond.

IPCEI Hy2Use is het aanvullende programman van het IPCEI Hy2Tech, dat in juli werd goedgekeurd. H2Tech richt zich op eindgebruikers in de mobiliteitssector.

RePowerEU

President van de EC Ursula von der Leyen onderstreepte het belang van waterstof en noemde hierbij ook het opzetten van de Hydrogen Bank om de energievoorziening te diversificeren en minder afhankelijk te worden van Russisch gas (RePowerEU). Executive Vice-President Margrethe Vestager gaf aan dat met name groene waterstof en de noodzakelijke infrastructuur hiervoor kan bijdragen aan de doelstellingen van de EU om in 2050 klimaatneutraal te worden. Dit subsidieprogramma moet helpen om de waterstofsector uit haar kinderschoenen te halen.

Green Deal

Het IPCEI programma voor waterstof kent zijn oorsprong in 2019 toen waterstoftechnologie en -systemen werden aangemerkt als strategische waardeketens voor Europa. In juli 2020 publiceerde de EC de EU Hydrogen Strategy waarin ambitieuze doelen voor de productie en het gebruik van schone waterstof werden gesteld. Ook werd toen de European Clean Hydrogen Alliance opgericht waarin de industrie, civiele organisaties en overheden zijn vertegenwoordigd. Het waterstofprogramma past tevens in de Europese Green Deal.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl