HomeTransitieEuropese havenvereniging hernieuwt milieucertificaat North Sea Port
North Sea Port behaalt Europees milieucertificaat

Europese havenvereniging hernieuwt milieucertificaat North Sea Port

North Sea Port heeft voor de tweede keer het Europese Milieucertificaat van de Europese havenvereniging ESPO ontvangen. Hiermee is North Sea Port nog steeds de eerste grensoverschrijdende haven die het Europese milieulabel, het ‘Port Environmental Review System’ (PERS)-certificaat, behaalt.

Daan Schalck, CEO van North Sea Port is trots op het behalen van het certificaat omdat het opzetten van een milieubeheerssysteem over de landsgrenzen heen ‘geen sinecure is en permanent aandacht vraagt’. De haven zet in op vermindering van de CO2-uitstoot bij het uitvoeren van projecten. Ook breidt het de walstroomvoorzieningen uit. Daarnaast zijn er plannen voor een maritieme Green Corridor met Göteborg en de rederij DFDS in Gent. Duurzame schepen zullen in de toekomst over het hele reistraject voor minder uitstoot zorgen en hoeven daarom minder havengelden te betalen.

Waarborg

Het PERS-certificaat is een waarborg voor het toepassen van systeem voor milieubeheer dat op maat van Europese havens is uitgewerkt voor hun duurzame ontwikkeling. Het maakt het mogelijk de milieuprestaties van havens te meten en waar nodig bij te sturen. Iedere twee jaar worden de prestaties van de havens geëvalueerd en kan de certificering worden ingetrokken of vernieuwd. PERS-gecertificeerde havens moeten acties ondernemen om het op milieuvlak beter te doen en hun uitstoot terug te schroeven.

Dertig Europese havens zijn in bezit van het PERS-kwaliteitslabel. In Nederland zijn ook de havens van Rotterdam, Groningen, Harlingen en Den Oever in het bezit van het certificaat.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl