HomeArbeidsmarktEuropese JFT-subsidie van 58,5 miljoen voor energietransitie in IJmondregio
Onderhoudshub Vattenfall IJmuiden

Europese JFT-subsidie van 58,5 miljoen voor energietransitie in IJmondregio

De Europese Commissie (EC) heeft de IJmondregio 58,5 miljoen euro subsidie uit het Just Transition Fund (JTF) toegekend.  Het JFT fonds is een financiële ondersteuning voor gebieden in Europa die ingrijpend worden getroffen door de overgang naar gebruik van duurzame bronnen. Daar hoort de IJmond ook bij volgens JTF-kwartiermaker Vera van Vuuren van ODIJmond.

De regio is sterk afhankelijk van inkomsten en werkgelegenheid uit grote industriële bedrijven, waaronder Tata Steel, die allemaal op zoek zijn naar een alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. De energietransitie heeft ook impact op energiebedrijven in de regio en de toeleverancier van deze industrieën.

Groene stekker van Nederland

De EU-gelden moeten van de IJmond de groene stekker van Nederland maken. De plek waar het gebeurt op het gebied van duurzame industrie en slimme energieoplossingen. Er ligt een uitdaging bij het mkb om met innovatieve en duurzame ideeën te komen. Het fonds fungeert als vliegwiel om ideeën voor duurzame ontwikkeling aan te jagen.

De 58,5 miljoen wordt volgens Lees Wisker voorzitter van OV IJmond geïnvesteerd in het vernieuwen en versterken van de regionale economie, investeringen in technologie, systemen en infrastructuur en het wendbaar en weerbaar maken van de beroepsbevolking.

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl