HomeWaterstofEuropese subsidie voor Zeeuwse elektrolyser
industriële reiniging

Europese subsidie voor Zeeuwse elektrolyser

Het Europees Innovatiefonds selecteerde het tweehonderd megawatt elektrolyseproject ELYgator. Air Liquide heeft nog wel aanvullende financiering en wettelijke goedkeuring nodig voor ze begint aan het project in Terneuzen.

Het is de bedoeling dat ELYgator wordt gevestigd in het industriegebied van Terneuzen om 15,5 kton hernieuwbare waterstof per jaar te produceren. De elektrolyzer zal volledig worden gevoed met hernieuwbare energie en worden geïntegreerd in het grensoverschrijdende industriebekken tussen Nederland en België. De aansluiting op het grensoverschrijdende pijpleidingennet van Air Liquide maakt een optimale combinatie van flexibiliteit en efficiëntie mogelijk.

Haalbaarheidsstudie

Het project is afhankelijk van aanvullende financiering, wettelijke goedkeuringen en haalbaarheidsstudies alvorens van start te gaan. Dankzij het ELYgator-project zou in de eerste tien jaar van de exploitatie van de electrolyser 3,3 miljoen ton CO2-uitstoot kunnen worden vermeden.

Het EU-innovatiefonds is een van de grootste financieringsprogramma’s ter wereld voor de demonstratie van innovatieve koolstofarme technologieën.

Delen: