nieuws

‘Exxon verkoopt aandeel Sinopec’

Publicatie

3 jan 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – ExxonMobil verkoopt het gehele belang in Sinopec, voor 1,4 miljard dollar. Dit zegt een bron die bekend is met de situatie. Het grootste olieconcern van de Verenigde Staten verkoopt 3,17 miljard aandelen van de Chinese olieraffinaderij voor een prijs die ligt tussen 3,38 en 3,525 Hongkong dollar per aandeel, aldus de bron die zegt dat Merrill Lynch de transactie zal verzorgen.
Exxon Mobil heeft een belang van negentien procent in de zogenoemde H-aandelen van Sinopec. H-aandelen zijn in China geregistreerde aandelen met een notering aan de beurs van Hongkong.
Met de verkoop volgt Exxon Mobil het voorbeeld van Shell en BP. Het Brits/Nederlandse olieconcern verkocht in maart vorig jaar 1,85 miljard aandelen Sinopec voor 747 miljoen dollar. Een maand eerder, in februari 2004, verkocht BP zijn belang in Sinopec voor 727 miljoen dollar. Alle drie de bedrijven kochten de belangen in oktober 2000.
Volgens analisten zijn alle aandelen met dezelfde reden verkocht: winstnemingen. Shell, BP en Exxon Mobil maken een mooie winst aldus Eva Chu, analist bij Kim Eng Securities Analysts in Singapore. "De verkoopprijs van de aandelen is voor de drie bedrijven het dubbele van de aankoopprijs," zegt Chu. Bovendien hebben de bedrijven met de aandelen reeds een aantal jaren dividend ontvangen. Sinopec was niet bereikbaar voor commentaar.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.