HomeArchiefFabriek voor strooizout uit bermgras geopend

Fabriek voor strooizout uit bermgras geopend

In Broek op Langedijk staat een fabriek van vezels voor verkeersborden en ander wegmeubilair, en strooizout uit bermgras. Deze Grass2Grit fabriek werd op vrijdag 6 maart 2020 geopend. Tussen de geïnstalleerde machines drukten Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie; Nils Langedijk, wethouder gemeente Langedijk en Marcel van Zon, wethouder gemeente Alkmaar op een knop. Dit startte het strooien door een fietspadsproeier.

Het project Grass2Grit is sinds de start in 2017 klaar voor de praktijkproef. Van maart 2020 tot eind 2022 wordt getest met het groene strooizout op de openbare weg. Een deel van de N504, ten noorden van Alkmaar, is proeftracé.

Grondstof strooizout uit bermgras

Grass2Grit is een dooimiddel gemaakt van het sap van bermgras. Het vormt een duurzaam alternatief voor strooizout. Het is milieuvriendelijker en ruim voorhanden, want 3 procent van Nederland bestaat uit bermen.

Om de bermen aantrekkelijk te maken voor bloemen, kruiden en insecten (en dus de biodiversiteit) wordt het gras een of twee keer per jaar gemaaid en afgevoerd. Grass2grit ziet dit bermgras als een grondstof- en inkomstenbron. Het gras is geschikt voor gladheidsbestrijding en als milieuvriendelijke grondstof voor bijvoorbeeld verkeersborden, beschoeiing en paaltjes.

De machines voeren drie zuiveringsstappen uit. Ze produceren in eerste instantie vezels, vervolgens slib. Via elektrodialyse en aanzouten wordt de vloeistof voor de gladheidsbestrijding gemaakt. Deze komt met concentratie van 8% uit het proces en wordt opgezout naar 16%. Tijdens de test komen verschillende scenario’s aan bod.

De huidige fabriek is een testopstelling. Deze levert praktijkgegevens over de productie op. Daarnaast informatie voor mogelijkheden om op te schalen naar grootschalige productie.

Circulair wegmeubilair

Het idee van gladheidsbestrijding met grassap komt van Hillebrand Breuker, innovator bij de provincie Noord-Holland. ‘Bij toeval ontdekte ik dat het sap uit het gras behoorlijk zout is. Ik dacht: daar moet ik wat mee.’ TNO, Tauw, TU Delft en Universiteit Twente hebben de mogelijkheden van het grassap onderzocht. De conclusie was dat het als middel voor gladheidsbestrijding bruikbaar is. Samen met de partners J. van Bodegom & zn, Van Gelder, Natural Plastics en Schuitemaker en de provincie Noord-Holland, kreeg Grass2Grit in 2018 een Europese LIFE subsidie. ‘Dit geld gaat onder andere naar het produceren van wegmeubilair zoals borden en paaltjes. Dit is een Europese proef om van de vezels uit bermgras wegmeubilair te maken. Het is toch schitterend dat afval dat naast de weg ontstaat kan worden bron is voor producten die weer naast de weg komen te staan? Een ideale vorm van circulariteit’, aldus Breuker.

Delen:
Author