nieuws

‘Fakkelen bij Shell Moerdijk moet schoner’

Publicatie

23 jan 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

PERNIS – Shell Moerdijk moet garanderen dat er in de toekomst geen licht- en roetoverlast meer plaatsvindt door veelvuldig fakkelen. De provincie Noord-Brabant heeft gisteren die ‘fakkel-normaal’ garantie geëist.
'Eerder mag de stilgelegde kraker niet opstarten', aldus gedeputeerde L. Verheijen gisteravond. Hij vindt dat fakkelen zoals dat de afgelopen weken plaatsvond, gepaard gaand met enorme roetwolken en veel onrust, niet kan.
De gedeputeerde had gisteren directie en plantmanagers Van Shell Moerdijk op het provinciehuis in den Bosch ontboden voor uitleg over vijf opeenvolgende, spectaculaire fakkelincidenten sinds oktober.
Verheijen: 'Vijf in zo’n korte tijd is te veel. Er is veel overlast bij de mensen geweest. We hebben de directie gevraagd een analyse te maken van het gebeurde en doorgesproken hoe we dit aan de bevolking kunnen uitleggen.'
Afgaand op eerdere verklaringen van Shell-woordvoerders is een slecht functionerende koelgascompressor in de kraker, het hart van de fabriek, een belangrijke oorzaak. Volgens Shell-woordvoerder Léon Tops is er afgesproken dat de provincie en Shell eind volgende week weer contact zullen hebben over de fakkel-problematiek. De Shell-woordvoerder benadrukt dat er ten tijde van de fakkel-incidenten geen sprake is geweest van een onveilige situatie. Hij kan zich echter wel voorstellen dat de roetuitstoot in de directe omgeving als onveilig is ervaren. Volgens gedeputeerde Verheijen moet Shell kunnen voldoen aan een wereldwijd geldende norm van twee keer per jaar fakkelen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.