nieuws

Fieldlab voor 3D-metaalprinten in haven geopend

Publicatie

1 dec 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

innovatie, smart industry

In het Innovation Dock van RDM Rotterdam is woensdag een fieldlab met 3D-metaalprinters geopend dat zich richt op de havengerelateerde industrie. RAMLAB (Rotterdam Additive Manufacturing LAB) gebruikt 3D-metaalprinters (ook wel additive manufacturing genoemd) voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D ontwerpen en certificering.

Het doel van Ramlab is om door research en development projecten, samen met partners vanuit verschillende expertise, de WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing)-technologie commercieel inzetbaar te maken. Zo werkt Ramlab samen met partners toe naar een toekomst waarin onderdelen ‘on demand’ geprint kunnen worden.

Op 11 februari lanceerde het Havenbedrijf Rotterdam dit initiatief. Het past in het streven van het Havenbedrijf om door innovatie nieuwe havenactiviteiten te ontwikkelen en bij de doelstellingen van regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter om de economie van Zuid-Holland via concrete projecten klaar te stomen voor de ‘next economy’.

Twee robots

Inmiddels staan er twee WAAM-systemen in het Innovation Dock. Eén opstelling van vier bij drie meter heeft een manipulator die bijvoorbeeld scheepsschroeven kan printen. De andere robot kan over een rails van zes meter schuiven om bijvoorbeeld hijshaken te lassen. Met dit systeem kunnen objecten worden gemaakt met een omvang die groter is dan een kubieke meter.

Ramlab is geïnitieerd door het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en RDM Makerspace. Het lab kent inmiddels acht partners: Valk Welding, Autodesk, IBM, Air Liquide, Lincoln Electric, TU Twente M2I, Lemtech en Lloyds Register. Ook zijn er acht leden: Huisman Equipment, Heerema Fabrication, Royal IHC, Koninklijke Marine, Royal Roos, Promarin, Bolier en MX3D.

Bron: Ramlab

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

Sloop en sanering Aluchemie kan beginnen