HomeArchiefFieldlab voor 5G-toepassingen
5G

Fieldlab voor 5G-toepassingen

Zelfrijdende busjes, de drone die de stand van het gewas in de kassen kan overzien, de robot in een fabriek, ze kunnen straks allemaal gebruik maken van 5G. Dat is een betrouwbaarder en sneller netwerk voor de communicatie in de digitale economie. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) gaat samen met de TU Delft, regio Holland-Rijnland, gemeenten Delft en Katwijk, TNO en de provincie Zuid-Holland investeren in het onderzoeken van de toepassingen van 5G in fieldlabs.

Zuid-Holland heeft een goede digitale basisinfrastructuur die voor veel toepassingen nu voldoende is. In de toekomst is echter behoefte aan meer. Het internet of things, waarbij grote aantallen apparaten informatie uitwisselen via een draadloos netwerk, vraagt om zeer snelle verbindingen met een hoge betrouwbaarheid en korte reactietijd. 5G biedt deze mogelijkheid. Het netwerk staat ook opsplitsing toe om het op maat te gebruiken voor specifieke sectoren en gebruikers. De uitrol van 5G gaat in 2020 van start als de eerste frequenties zijn geveild. Om de infrastructuur en toepassingen van 5G te onderzoeken investeert de MRDH een bedrag van 200.000 euro in het 5G Fieldlab Zuid-Holland in Delft en een bedrag van 200.000 euro in het Living Lab Scheveningen in Den Haag.

Het 5G Fieldlab is een open platform gericht op het ontwikkelen en gebruiken van 5G. In het lab kunnen onderzoekers, grote en kleine bedrijven, startups en studenten laagdrempelig nieuwe 5G-toepassingen ontwikkelen. Het 5G fieldlab komt bij The Green Village op de TU Delft Campus.

Delen:
Author