HomeArchiefFieldlab voor Internet of Things krijgt vorm
Internet of Things

Fieldlab voor Internet of Things krijgt vorm

Het nieuwe fieldlab Do IoT (Delft on Internet of Things) kan starten met de aanleg van de benodigde technische infrastructuur na een bijdrage van de EU van 1,5 miljoen euro. Er komen twee testlocaties waar de communicatie-infrastructuur wordt aangelegd: The Green Village op de TU Delft Campus en Unmanned Valley op het voormalige militaire vliegkamp Valkenburg bij Katwijk.

De twee locaties zijn beide ‘regelluwe’ proeftuinen, wat het mogelijk maakt om innovaties op het gebied van het Internet of Things snel te kunnen doorontwikkelen. Daarnaast wordt er een mobiele testopstelling gebouwd, die kan worden gebruikt voor testen bij bedrijven en andere fieldlabs.

Bij het Internet of Things (IoT) wisselen grote aantallen apparaten informatie uit via een draadloos netwerk, wat vraagt om zeer snelle verbindingen met een hoge betrouwbaarheid en korte reactietijd. 5G, de nieuwe generatie mobiele communicatienetwerken, biedt deze mogelijkheid.

Wetenschappelijk onderzoek

Het fieldlab biedt ook een onderzoeksomgeving voor onderzoekers om theorie in praktijk te testen. Vragen waar onderzoekers mee bezig zijn, zijn bijvoorbeeld: Hoe veilig, betrouwbaar en energiezuinig is IoT eigenlijk en wat komt er na 5G? Als oplossingen uit de onderzoeksomgeving betrouwbaar zijn gebleken, kunnen ze worden toegepast in de innovatieomgeving, waardoor die ultramodern blijft.

De technische infrastructuur is naar verwachting dit najaar gereed. Do IoT Fieldlab verwacht de komende drie jaar zo’n veertig projecten uit te voeren. De infrastructuur kan nu worden aangelegd dankzij een financiële bijdrage van 1,5 miljoen euro van het programma Kansen voor West, dat wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Delen:
Author