nieuws

FIS en Vertico winnaars Duurzame Uitdaging Amersfoort

Publicatie

20 feb 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

innovatie, smart industry

FIS (Facade Identification System) en Vertico-3D Beton Printen zijn als winnaars uit de bus gekomen van de Duurzame Uitdaging Amersfoort. Het doel van dit ontwikkeltraject is om ondernemers te helpen om hun ideeën voor circulaire stedenbouw om te zetten in business om zo de verduurzaming in Amersfoort te versnellen.

Het project draagt bij aan circulaire stedenbouw. Daarbij gaat het over het ontwerp, de uitvoering, bouw, sloop en/of hergebruik van de bebouwde omgeving op verschillende schaalniveaus. Verder moeten de deelnemende projecten – dit waren er negen – een aantoonbare link met Amersfoort hebben. Uiteindelijk zijn er twee winnaars gekozen die beide een aanmoedigingsprijs van € 5000,- hebben ontvangen: FIS en Vertico.

3D beton printen

Vertico wil projecten in grootschalig 3D printen realiseren met de focus op bouw en architectuur. Dit doen zij door partners te verbinden en machines te ontwikkelen die op grote schaal beton en plastic printen. Beton printen betekent een besparing van materiaal en er worden minder primaire grondstoffen als zand, grind en cement gebruikt. Op dit moment worden al betonnen straatmeubels geprint en het bedrijf verwacht dat in de toekomst complete huizen kunnen worden gemaakt aan de hand van de techniek van het 3D beton printen.

Unieke tags

FIS, wat staat voor Facade Identification System, maakt het mogelijk gedurende de gehele levenscyclus fysieke bouwelementen identificeerbaar te maken en de bijbehorende informatie te koppelen aan het product. Het FIS is ontwikkeld door de VMRG, SlimLabs, Root en Tagologic. Volgens de initiatiefnemers is het een groot probleem binnen de bouw- en vastgoedwereld dat niemand precies weet welke producten en grondstoffen er in een gebouw zitten. Hierdoor eindigen (bijna) alle producten in gebouwen als afval. Ook is het hierdoor onduidelijk waar je moet aankloppen voor onderhoud aan een specifiek onderdeel. Door gebouwelementen te voorzien van unieke tags, zijn ze gedurende de hele levensduur identificeer- en traceerbaar. De tags zijn te scannen met bijvoorbeeld een mobiele telefoon met de FIS applicatie.

Dit ontwikkeltraject werd georganiseerd door Het Kennislab voor Urbanisme in opdracht van de Gemeente Amersfoort.

Fotocredit: Fotostudio Leeman

Avantium nog in onderhandeling over financiering nieuwe fabriek