nieuws

Flowid krijgt fabriek op Brightlands Chemelot Campus

Publicatie

7 jan 2015

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Voor het zogenoemde ‘Spin-in’ project is ruim 1,7 miljoen euro uitgetrokken. Hiervan komt ruim 700.000 euro subsidie uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid). Het project wordt met OP-Zuid subsidie gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de rijksoverheid, omdat het gericht is op het verder ontwikkelen en naar de markt brengen van een nieuwe procestechnologie.

Efficiënte en milieuvriendelijke reactor

Er wordt bij het project gebruik gemaakt van een nieuw type chemische reactor. De nieuwe reactor is niet alleen veel kleiner dan conventionele reactors, maar ook veel veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker. Bij het realiseren van de fabriek werkt Flowid samen met Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), waar de technologie werd ontwikkeld, en met Brightlands Chemelot Campus, waar de nodige voorzieningen voordergelijke fabrieken aanwezig zijn.

De technologie, waarvoor Flowid onlangs de Herman Wijffels Innovatieprijs kreeg heeft grote potentie, en kan leiden tot belangrijke werkgelegenheid en omzet bij toeleverende industrie. De markt waarop Flowid zich richt is honderden miljoenen euro’s groot.

Aanwinst Limburgse economie

Gedeputeerde Twan Beurskens (Economische Zaken, Provincie Limburg) is verheugd met de komst van Flowid: ‘Een aanwinst voor de Brightlands Chemelot Campus, en voor de Limburgse economie. Je ziet dat nieuwe bedrijven steeds meer gebruik maken van de bij kennisinstellingen als de TU/e aanwezig kennis, en dat ze daarbij ook de Europese subsidieprogramma’s weten te vinden. De Limburgse campussen vormen het kristallisatiepunt van deze innovatieve ontwikkelingen. Flowid is een fraaie versterking van onze kenniseconomie!’

De spinning disc-technologie onderscheidt zich van gangbare technologieën door een kleiner formaat van de reactoren, lager energie- en grondstofverbruik, minder of geen afvalproductie en door lagere operationele en investeringskosten. Door de kleine afmetingen en de intrinsieke veiligheid van het systeem is het mogelijk om hiermee kleinschalig te produceren. Dit is een waardevolle eigenschap aangezien biobased grondstoffen het beste decentraal, bij de bron verwerkt kunnen worden (om transport van water in de biomassa te voorkomen).

Opschaling

Op Brightlands Chemelot Campus gaat Flowid de spinning disc-technologie opschalen van het laboratorium naar een industriële omgeving. Dit maakt het mogelijk om de capaciteit te verhogen van 8 m3 naar 80 m3 per dag, wat voor veel toepassingen ruim voldoende is. De campus biedt een omgeving waar wordt voldaan aan de eisen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid en infrastructuur. Daarnaast zijn op de campus potentiële afnemers gevestigd.

 De spinning disc-reactor zal onder meer worden gebruikt voor het ontwikkelen en verbeteren van biobased productieprocessen. Er is namelijk nog veel onderzoek nodig naar de meest adequate omzetting van plantaardig materiaal in bruikbare bouwstenen voor materialen.

Verwacht wordt dat de fabriek eind 2015 af is.

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Nóg meer waterstof in Noord-Nederland

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.