HomeTransitieFluor rondt haalbaarheidsstudie ammoniakkraker Rotterdam af
Haalbaarheidsstudie Ammoniakkraker Rotterdam

Fluor rondt haalbaarheidsstudie ammoniakkraker Rotterdam af

Adviesbureau Fluor onderzocht in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en 17 bedrijven in de regio de technische en economische haalbaarheid voor de realisatie van een grootschalige ammoniakkraker. Deze studie wijst aan dat er meerdere bewezen technologieën beschikbaar zijn om ammoniak op grote schaal om te zetten in waterstof.

Ammoniak zal een belangrijke rol spelen als drager voor waterstof dat naar Noordwest-Europa wordt getransporteerd. Er is nu een inventarisatie gemaakt van beschikbare, bewezen technologieën voor het omzetten van (geïmporteerde) ammoniak naar waterstof. Ook onderzocht Fluor aspecten rondom veiligheid, benodigde ruimte, kosten, logistieke implicaties en verwachte emissies van een grootschalige ammoniak-kraker. Daarbij is gebruik van één centrale kraker en opslaglocatie vergeleken met het opzetten van meerdere, gedecentraliseerde krakers of opslagpunten.

Eén centrale kraker

De analyse laat zien dat er meerdere bewezen technieken beschikbaar zijn die grootschalig kunnen worden ingezet. Ook past een ammoniak-kraker binnen de veiligheidscontouren van de haven en beschikt het industriële cluster in Rotterdam over de benodigde ervaring en kennis voor de veilige opslag en transport van ammoniak. Fluor verwacht dat een centrale grootschalige kraker in lagere kosten resulteert dan een decentrale aanpak, met name dankzij schaalvoordelen en efficiëntere opslag en transport van de waterstof. De beoogde kraker krijgt een capaciteit van 1 miljoen ton waterstof per jaar, waarvoor 20.000 ton ammoniak per dag moet worden omgezet.

Vervolgstappen

Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt ook dat er voor een fabriek op deze schaal een terrein van 200 tot 450 duizend vierkante meter nodig is. De deelnemers zijn op basis van de studie in gesprek over eventuele vervolgstappen en projecten.

De andere partijen die bij het onderzoek betrokken waren, zijn: Air Liquide, Aramco, bp, E.ON/Essent, ExxonMobil, Gasunie, Global Energy Storage (GES), HES International, Koole Terminals, Linde Gas, RWE, Sasol, Shell, Uniper, Vopak, en VTTI.

Plannen voor grootschalige ammoniakkraker Rotterdamse haven

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl