HomeWaterstofFrankrijk en België onderzoeken grensoverschrijdend waterstof netwerk
waterstof interconnectie Belgie Frankrijk

Frankrijk en België onderzoeken grensoverschrijdend waterstof netwerk

De energie-infrastructuurbeheerders van Frankrijk en België, GRTgaz en Fluxys Belgium gaan een haalbaarheidsstudie opstarten voor de aanleg van een grensoverschrijdend waterstofvervoersnet tussen de twee landen in de regio Henegouwen. In juni van dit jaar deden de twee partijen een marktonderzoek om de interesse te peilen in een dergelijk net met open toegang. Zeventien bedrijven toonden interesse. Het gaat om een productiecapaciteit van 300 tot 600 MW en een waterstofverbruik tussen 1,5 en 3 TWh/jaar.

De samenwerking tussen GRTgaz en Fluxys Belgium volgt op een onderzoek naar de vervoersbehoefte aan waterstof van de marktspelers (waterstofverbruikers en -producenten). De twee operatoren hebben zo de regio van Valenciennes in Frankrijk en de ruimere omgeving van Bergen die zich uitstrekt tot La Louvière en de industriële regio Feluy in België geïdentificeerd als zone met een groot potentieel voor de ontwikkeling van waterstof.

Omvang

De partijen die interesse hebben getoond in de leiding zijn zowel initiatiefnemers van productieprojecten met elektrolyse als industriële verbruikers. Ook zijn er partijen die waterstof willen inzetten in de mobiliteit om toekomstige tankstations te bevoorraden. De haalbaarheidsstudie die nu start heeft als doel de omvang van de infrastructuur te bepalen en een eerste evaluatie van de kosten ervan te maken. In het eerste trimester van 2023 worden de betrokkenen geïnformeerd over de resultaten van de studie.

Ruggengraat

Pascal De Buck, CEO van Fluxys: “We zijn verheugd het partnerschap met GRTgaz voort te zetten om een grensoverschrijdend waterstofnet aan te leggen. Het project past naadloos in onze algemene strategie gericht op het creëren van een waterstofruggengraat op Europees niveau. Bovendien bevestigt de belangstelling van de bedrijven aan beide kanten van de grens de inspanningen die ze leveren om hun activiteiten te decarboniseren om de klimaatdoelstellingen te verwezenlijken en de economie op lange termijn te bestendigen.”

Geïntegreerd Europees vervoersnet

Thierry Trouvé, algemeen directeur van GRTgaz: “Deze marktbevraging is een echt succes want de projectontwikkelaars hebben zich ruim achter het initiatief geschaard. Dat bevestigt onze aanpak om in continue dialoog met de marktspelers een gedeelde waterstofvervoersinfrastructuur uit te bouwen die openstaat voor iedereen. De voorgestelde infrastructuur is een eerste stap in de ontwikkeling van een geïntegreerd Europees vervoersnet. Dit gemeenschappelijke project bevestigt de economische dynamiek en het potentieel van waterstof in de grensoverschrijdende regio van Henegouwen.”

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl