HomeArchiefFrieslandCampina biedt leden kleine windturbines aan

FrieslandCampina biedt leden kleine windturbines aan

Leden van de zuivelcoöperatie FrieslandCampina kunnen zich aanmelden voor een kleine windturbine. De turbines met een ashoogte van vijftien meter van E.A.Z. Wind hebben een vermogen van vijftien kilowatt.

FrieslandCampina wil leiden met duurzaamheid en CO2-neutraal zijn in 2050. Om dat doel te bereiken zet het bedrijf fors in op hernieuwbare energie. Het Farm Energy programma van FrieslandCampina is opgezet om leden-melkveehouders te stimuleren in de transitie naar groene energie. Naast grootschalige projecten als Solar en Jumpstart, biedt de zuivelonderneming zijn leden-melkveehouders de mogelijkheid zich aan te melden voor kleine windturbines. Deze kunnen ingezet worden om het eigen bedrijf zelfvoorzienend te maken van energie.

Het hele jaar door energie produceren

Energie uit kleine windturbines is bedoeld voor zelfconsumptie op het bedrijf. De combinatie van kleine windturbines met zonnepanelen creëert de optimale oplossing voor een energieneutrale boerderij. Deze combinatie voorziet de boerderij het hele jaar door van energie. De kleine windturbine produceert met name in de winter terwijl zonnepanelen voornamelijk in de zomer energie leveren. De optimale balans van opwek en verbruik is essentieel voor een stabiel en betaalbaar elektriciteitsnetwerk en leidt tot de hoogste economische waarde voor de melkveehouder.

Kleine turbine

FrieslandCampina biedt deze optie aan zijn leden-melkveehouders in samenwerking met E.A.Z. Wind. Deze Nederlandse marktleider in kleine windmolens ontwikkelde deze nieuwe windmolen specifiek voor de boerderij. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met boeren en met extra aandacht voor een goede inpassing in het agrarisch landschap.

Specificaties EAZ Twaalf

  • Rotor diameter 12 meter
  • Mast hoogte     15 meter
  • Vermogen          15 kilowatt
  • Gemiddelde opbrengst 33.000 kilowattuur per jaar
  • Levensduur       >20 jaar
Delen:
Author

David@industrielinqs.nl