HomeArchiefFutureCarbonNL vraagt 663 miljoen euro uit Nationaal Groeifonds
FutureCarbonNL

FutureCarbonNL vraagt 663 miljoen euro uit Nationaal Groeifonds

FutureCarbonNL heeft een projectvoorstel ingediend bij het Nationaal Groeifonds om de carbontech-sector in Nederland een impuls te geven. Het project heeft een waarde van ruim 1,4 miljard euro. FutureCarbonNL is een samenwerkingsverband van universiteiten, kennisinstellingen, startups, MKB, industrie en het ministerie van EZK en IenW.

FutureCarbonNL zet in op een tienjarig programma voor concepten en technieken om nieuwe materialen, voeding en brandstoffen uit CO2 en CO te maken. Met een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds kan Nederland ontwikkelingen en demonstratieprojecten op het gebied van carbontech versnellen. Bij het initiatief zijn inmiddels al meer dan vijftig partijen aangesloten met voorstellen. Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden. FutureCarbonNL heeft beraamd dat Nederland tegen 2050 zo’n 2,6 miljard euro kan verdienen aan carbontech.

Nationaal Groeifonds

Het totale innovatieprogramma van FutureCarbonNL bedraagt 1,43 miljard euro. Uit het Groeifonds wordt een bijdrage van 663 miljoen euro gevraagd. Private partijen investeren 767 miljoen euro, en publieke partijen dragen 4 miljoen euro bij.

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Groeifonds-commissie buigen zich de komende maanden over de voorstellen. Na de zomer neemt het kabinet een besluit over de honorering van de aanvragen.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl