HomeGrondstoffenOlie en gasGasunie adviseert om Groninger gasveld nog een jaar op de waakvlam te houden
gasunie

Gasunie adviseert om Groninger gasveld nog een jaar op de waakvlam te houden

Om de leveringszekerheid van gas aan Nederlandse huishoudens de komende winter te kunnen garanderen moet het Groninger gasveld nog een jaar op de waakvlam worden gehouden. Dat adviseert Gasunie aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Vijlbrief weten dat er aan de vier voorwaarden die in 2018 zijn gesteld om het Groninger veld te sluiten, is voldaan. Per 1 oktober 2023 kan het gasveld in Groningen  gesloten worden mits er volgend jaar voldoende geïmporteerd gas is.

Voorwaarden

De gasopslag Grijpskerk is omgebouwd van hoog- naar laagcalorisch ‘Groningengas’. Dat is de afgelopen maanden gelukt. Een andere voorwaarde is dat in goede samenwerking met omringende landen de export van laagcalorisch gas flink afgebouwd. Ook zijn vijf van de negen grootverbruikers van laagcalorisch gas in Nederland omgeschakeld op hoogcalorisch gas. Tot slot werd vorige week bekend dat de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek uiterlijk op 1 oktober volledig werkt. Dat is weliswaar een fikse vertraging, maar op tijd voor de sluiting van het Groningengasveld. Die fabriek gaat laagcalorisch gas maken door stikstof toe te voegen aan (veelal) geïmporteerd hoogcalorisch gas.

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) spreekt van goed nieuws: ‘Alles dat in mijn macht ligt om het Groningenveld te sluiten is nagenoeg gerealiseerd. Dat is nodig want gaswinning in Groningen is gevaarlijk. Tegelijkertijd is momenteel de toevoer van voldoende hoogcalorisch gas allerminst zeker door de oorlog in Oekraïne. Uitgangpunt blijft dat ik Groningen wil sluiten in oktober of uiterlijk oktober volgend jaar.’

Delen:

monique@industrielinqs.nl